Bouterse steekt de draak met proces
PARAMARIBO (ANP) - Desi Bouterse heeft maandagavond flink de draak gestoken met het proces over de Decembermoorden dat vrijdag begint. Hij liet het niet na om verschillende betrokkenen bij het proces hard aan te pakken.
Naast de huidige Surinaamse regering kreeg ook Nederland een flinke veeg uit de pan. Ons land zou druk zou hebben gezet om Bouterse alsnog in Suriname veroordeeld te krijgen.„Politiek Den Haag heeft een probleem. Er zijn vijftien anonieme getuigen en die vallen alle vijftien weg”, schampte hij voor een kolkende massa op het partijbureau van zijn Nationale Democratische Partij (NDP). Hij doelde hiermee op zijn veroordeling in Nederland voor zijn betrokkenheid bij een transport cocaïne die in Stellendam werd onderschept. Zijn Nederlandse raadsvrouw, Inez Weski, werkt momenteel aan een herzieningsverzoek om die veroordeling van tafel te krijgen. Bouterse: „En dan wordt Bouterse vrijgesproken”.
Daarom zou Nederland volgens hem bij de Surinaamse regering erg hebben aangedrongen op zijn berechting voor de Decembermoorden. De vroegere machthebber van Suriname is namelijk zelf de hoofdverdachte in deze zaak. Bouterse: „Dit is doorgestoken kaart”.
De voorman van de NDP moet zich deze week na bijna 25 jaar alsnog samen met 24 anderen verantwoorden voor de misdrijven die te boek staan als de zwarte bladzijde in de nog jonge geschiedenis van het in 1975 onafhankelijk geworden Suriname. De toenmalige militaire machthebbers doodden op 8 en 9 december 1982 veertien Surinaamse tegenstanders van het regime van Bouterse en een Nederlander in Ford Zeelandia. Onder hen waren journalisten, advocaten, hoogleraren, twee militairen en een vakbondsman.
Ook de huidige minister van Justitie Chan Santhoki moest het flink ontgelden. Santhoki is eerst als politieman en de laatste jaren als minster van justitie de drijvende kracht geweest om de verdachten, inclusief Bouterse, na al die jaren alsnog voor de rechter te slepen. „Santhoki was eerst een agent en heeft daarna cocaïne gesmokkeld. Ze weten niet wat ze met het proces aanmoeten. Daarom wil Santhoki Bouterse doodmaken”, beweerde de ex-legerleider.
Bouterse benadrukte dat hij geen vertrouwen in de rechterlijke macht heeft. „Die is zwaar politiek, onder invloed van de regering. Het rechtssysteem is een puinhoop”.
De hoofdverdachte van de Decembermoorden wil liever een waarheidscommissie over wat er in december 1982 is gebeurd. „Dan ga ik man een paard noemen. Jullie zijn bang voor de waarheidsvinding”, zei Bouterse doelend op de huidige regering van Suriname.
Hij zette ook frontaal de aanval in op de regering die het proces in zijn ogen nu mogelijk heeft gemaakt. In zijn toespraak die zo’n twee uur duurde beschuldigde hij het landsbestuur van diefstal en wanbeleid. „De regering steelt, liegt en bedriegt en bestaat uit oplichters, boeven, schurken”. schurken”. Of Bouterse ondanks alle beschuldigingen toch op de zitting van vrijdag gaat verschijnen, liet hij ongewis. Na afloop van zijn toespraak was de oud-legerleider niet meer beschikbaar voor een toelichting.