Buitenland

Weinig verwachting van conferentie Annapolis

WASHINGTON/GAZA–STAD (ANP/AFP/RTR) – De verwachtingen voor de vredesconferentie over het Midden–Oosten dinsdag in de Amerikaanse stad Annapolis zijn niet hooggespannen. Een belangrijke Palestijnse partij, de radicale beweging Hamas, ontbreekt op de top.

26 November 2007 18:43Gewijzigd op 14 November 2020 05:19

Hamas stelde maandag dat het niet van plan is zich te binden aan besluiten die worden genomen op de conferentie. Hamas–leider Ismail Haniyah zei dat het overleg vruchteloos zal zijn, omdat de Palestijnse president Mahmoud Abbas op de top slechts een deel van de Palestijnen vertegenwoordigt. Haniyah waarschuwde dat Abbas op de top mogelijk instemt met besluiten die de belangen van de Palestijnen niet dienen.De Amerikaanse president George W. Bush, de initiatiefnemer van de bijeenkomst, doet geen zaken met Hamas, die onder meer door de Verenigde Staten, de Europese Unie en Israël wordt beschouwd als een terreurorganisatie.

De Palestijnen zijn in Annapolis vertegenwoordigd door de relatief machteloze Palestijnse Autoriteit, die in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever zetelt. Deze autoriteit is in handen van de Fatah–beweging van Abbas. Hamas heeft de macht in handen in de Gazastrook.

In de aanloop naar de top slaagden Abbas en de Israëlische premier Ehud Olmert er niet in een akkoord te bereiken over een document dat een soort agenda moet zijn voor de conferentie en het verdere vredesoverleg. Yasser Abed Rabbo, een topadviseur van Abbas, zei maandag dat Israëlische en Palestijnse onderhandelaars hard werkten om alsnog overeenkomst te kunnen bereiken over het document.

Bush wil met de conferentie in de militaire academie in Annapolis in de staat Maryland een nieuwe impuls geven aan het vredesoverleg tussen Israël en de Palestijnen, dat al zeven jaar op een laag pitje staat. Meer dan veertig landen zijn vertegenwoordigd op de conferentie.

Een groot aantal Arabische landen schuift aan, waaronder Syrië en Saoedi–Arabië. Het is voor het eerst dat de Saoediërs met Israël om de tafel gaan zitten. Ook de verhouding tussen Syrië en Israël is gespannen. Syrië stuurt een afgevaardigde naar de conferentie, omdat ook de kwestie van de in 1967 door Israël veroverde Golanhoogte op de agenda staat.

Een Israëlische functionaris zei maandag dat hij niet verwacht dat in Annapolis direct overleg van Israël met Saoedi–Arabië en Syrië zal plaatsvinden. De functionaris denkt zelfs niet dat het tot het schudden van handen komt. „De Arabische leiders zullen dat pas doen, wanneer ze iets concreets van Israël hebben gekregen", aldus de Israëliër.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer