Franse militairen interveniëren in onrustig Ivoorkust
Franse militairen zijn woensdag gearriveerd bij een missieschool in de stad Bouaké in Ivoorkust, waar ongeveer tweehonderd buitenlanders sinds enkele dagen in een benarde positie verkeerden. Onder de buitenlanders bevinden zich zo’n honderd Amerikaanse leerlingen.
Een medewerker van de International Christian Academy, die een Amerikaanse directie heeft, zei dat de leerlingen enorm opgelucht waren vanwege de komst van de Fransen. Bouaké ligt midden in het gebied waar opstandelingen sinds vorige week donderdag actief zijn. Maandagnacht waren ze over de muren rond het complex geklommen en hadden op het terrein geschoten. Daarbij was echter niemand gewond geraakt.
Frankrijk, het voormalige koloniale moederland, heeft een militaire basis in Ivoorkust. Het stuurde honderden militairen, vrachtwagens en helikopters naar de centrale hoofdstad Yamoussoukro om van daaruit indien nodig westerlingen te redden. Franse militaire woordvoerders zeiden dat er geen plannen waren voor onmiddellijke evacuatie van de leerlingen en het personeel van de school.
Om de school te bereiken moesten de Fransen zich een weg banen door de linies van de rebellen. De regering van Ivoorkust heeft gezworen Bouaké en nog een andere plaats, Korhogo, op de opstandelingen te heroveren. Vorige week vonden bij de opstand zeker 270 mensen de dood.
Een kleine tweehonderd Amerikaanse militairen landden dinsdagnacht in het buurland Ghana om zo nodig in te grijpen en ook Groot-Brittannië stuurde manschappen. Ghanese en Franse militaire bronnen zeiden dat verkenningseenheden van de Amerikanen en de Britten inmiddels in Ivoorkust waren gearriveerd.
Inwoners van Bouaké zeiden woensdag over de telefoon dat de rebellen de stad nog in handen hadden. De water- en stroomvoorzieningen zijn sinds het weekeinde afgesloten, de meeste winkels blijven gesloten en de prijzen van voedsel en benzine zijn sterk gestegen.
In Korhogo gingen rebellen gewapend met automatische wapens en raketlanceerders van huis tot huis om leden van de paramilitaire politie en soldaten op te pakken die nog niet gevangen waren genomen, en hun wapens in beslag te nemen.
De regering van president Laurent Gbagbo heeft de rebellen de totale oorlog verklaard. De opstand dreigt door etnische, religieuze en politieke tegenstellingen bovendien uit te lopen op een ruimer conflict. Gbagbo beschuldigt het noordelijke buurland Burkina Faso ervan de opstandelingen onderdak en wapens te hebben geboden. Burkina Faso heeft maandag de grens met Ivoorkust tot nader order gesloten.
De kern van de opstandelingen bestaat uit een groep van 750 tot 800 volgelingen van generaal Robert Gue, die in 1999 een staatsgreep pleegde maar later de macht weer moest afstaan. Gue werd in de eerste uren van de opstand door de paramilitaire politie doodgeschoten, maar zijn familie, medewerkers en ook sommige opstandelingen spreken tegen dat hij er de hand in heeft gehad.
Overleg over de crisis dat plaats zou vinden in Marokko, werd dinsdag uitgesteld. Behalve de leiders van Ivoorkust en Marokko waren ook de presidenten van Gabon, Burkina Faso, Togo en Senegal voor het beraad uitgenodigd. De bijeenkomst zal pas doorgaan als Gbagbo het overleg kan bijwonen. De miniconferentie is een initiatief van de Gabonese president Omar Bongo, die op privé-bezoek in Marokko is.
In Ivoorkust wonen ongeveer 20.000 Fransen en duizenden andere westerlingen.