Lucia de B. langer in onzekerheid
DEN HAAG (ANP) – Het duurt waarschijnlijk nog maanden voordat duidelijk is of bij de Hoge Raad der Nederlanden een herzieningsverzoek voor de zaak–Lucia de B. wordt ingediend. De procureur-generaal bij de Hoge Raad wil eerst meer onderzoek laten doen voordat hij kan beslissen of hij het hoogste rechtscollege vraagt de zevenvoudige moordzaak te heropenen.
Mogelijk besluit de advocaat van de Haagse verpleegkundige, Franken, zelfstandig een dergelijk verzoek aan de raad te richten. Hij beraadt zich daar nog op.
De 46-jarige De B. is veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. Behalve voor zeven moorden is ze voor drie moordpogingen op patiënten veroordeeld. Ze zou de misdaden hebben gepleegd tijdens haar werk in vier Haagse ziekenhuizen, waaronder het Juliana Kinderziekenhuis.
De procureur-generaal, de onafhankelijke adviseur van de Hoge Raad, vindt het noodzakelijk dat wordt onderzocht of een baby van een half jaar oud inderdaad is vergiftigd. Met de onverklaarbare dood van dit kind kwam de zaak-Lucia de B. in september 2001 aan het rollen. Bovendien zag het gerechtshof dat haar veroordeelde dit sterfgeval als zaak met het sterkste bewijs tegen De B. Pas als duidelijk is dat het om vergiftiging gaat, kan de PG zijn besluit nemen.
De conclusies van de Commissie evaluatie afgesloten strafzaken (CEAS) zijn volgens de adviseur van de Hoge Raad niet genoeg voor een verzoek tot heropening van de zaak. Een driemanschap van deze commissie concludeerde onder meer dat wetenschappers verschillen van mening over de vraag of de baby vergiftigd is. Een van hen stelt dat het gehalte aan digoxine, een hartmedicijn, dat in het lichaam van de baby is gevonden, niet giftig is geweest. De commissie stelde dat in het proces te weinig aandacht is besteed aan de verschillende opvattingen van deskundigen.
Op zich kan zo’n meningsverschil tussen wetenschappers reden zijn voor herziening. In dit geval geldt dat niet, vindt de PG, omdat deze wetenschapper niet alle relevante documenten heeft kunnen bestuderen. Daarom wil de procureur-generaal onder meer dat ten minste drie deskundigen deze stukken nog eens analyseren. Alle bevindingen over de ziekte van het kindje, de medicijnen die ze kreeg en wat artsen en verpleegkundigen hebben waargenomen, worden opnieuw beoordeeld.
Het nieuwe onderzoek gebeurt zo snel mogelijk, beloofde de PG, maar neemt toch nog een aantal maanden in beslag, verwacht hij. Een officier van justitie leidt het onderzoek, onder supervisie van het bureau van de PG, het parket bij de Hoge Raad. Deze officier kan ook opsporingsambtenaren inzetten.
Advocaat Franken betreurt dat opnieuw onderzoek wordt gedaan. Volgens hem heeft de CEAS dat al zeer uitvoerig en gedegen gedaan, juist op het punt van de digoxine. Hij vindt het een „herhaling van zetten” om opnieuw te onderzoeken of de dosis digoxine giftig was.
Intussen wacht Lucia de B. nog op een reactie van staatssecretaris Albayrak (Justitie) op haar vraag om strafonderbreking. De B. had daarom gevraagd toen de drie onderzoekers van de CEAS met hun rapport naar buiten kwamen. De bewindsvrouw liet weten daar zo snel mogelijk een besluit over te nemen.