Economie

Air France-KLM gaat slim om met olieprijs

PARIJS (ANP) - Air France-KLM is goed ingedekt tegen de stijgende olieprijs. De brandstofrekening van de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij is in het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar met slechts 1,8 procent gestegen.

23 November 2007 11:22Gewijzigd op 14 November 2020 05:18
SEATTLE – KLM blijft investeren in nieuwe vliegtuigen. Donderdag maakte de Nederlandse luchtvervoerder nieuwe orders bekend bij zowel het Amerikaanse Boeing als het Europese Airbus ter waarde van in totaal een half miljard euro. Het gaat om twee Boeings 7
SEATTLE – KLM blijft investeren in nieuwe vliegtuigen. Donderdag maakte de Nederlandse luchtvervoerder nieuwe orders bekend bij zowel het Amerikaanse Boeing als het Europese Airbus ter waarde van in totaal een half miljard euro. Het gaat om twee Boeings 7

Mede daardoor kon het bedrijf donderdag beter dan verwachte resultaten melden, die op de beurs leidden tot een koerswinst van ruim 6 procent.Door strategisch kerosine in te kopen (fuel hedging) wist Air France-KLM de stijging van de brandstofrekening in het tweede kwartaal te beperken tot 1,8 procent. Ook de lage koers van de dollar ten opzichte van de euro hielp een handje, omdat brandstof wordt afgerekend in dollars.

Air France-KLM boekte in het tweede kwartaal een operationeel resultaat van 725 miljoen euro, een stijging van 27,6 procent vergeleken met vorig jaar.

Het bedrijf profiteerde van een sterke groei wereldwijd van de vraag naar luchtvervoer, ondanks zorgen over de ontwikkeling van de wereldeconomie door de crisis op de financiële markten. De omzet groeide met 5,8 procent tot 6,49 miljard euro, de nettowinst verdubbelde bijna tot 736 miljoen euro.

„Het passagiersvervoer was de motor achter de sterke resultaten”, aldus Peter Hartman, KLM-topman en bestuurslid van moederbedrijf Air France-KLM. De omzet over de eerste helft van het boekjaar kwam uit op 12,43 miljard euro, een stijging van 4,2 procent ten opzichte van vorig jaar. Dat kwam vooral door een omzetgroei van 4,7 procent in het passagiersvervoer. De omzet uit vracht daalde juist met 2,9 procent.

Financieel directeur Philippe Calavia zei in een toelichting dat hij geen tekenen ziet van verzwakking in de passagiersmarkt. Ondanks de gestegen brandstoftoeslagen, die vliegen flink duurder hebben gemaakt, en afnemend vertrouwen in de economie bij consumenten, verwacht hij nog altijd een sterke groei van de vraag. Bestuursvoorzitter Jean-Cyril Spinetta voegde daaraan toe dat hij voor de komende jaren een verdere stijging van de winstgevendheid voorziet.

KLM blijft dan ook investeren in nieuwe vliegtuigen. Donderdag maakte de Nederlandse luchtvervoerder nieuwe orders bekend bij zowel het Amerikaanse Boeing als het Europese Airbus ter waarde van in totaal een half miljard euro. Het gaat om twee Boeings 777-300ER, drie Boeings 737-700 en twee Airbustoestellen van het type 330-200, die in 2010 en 2011 in gebruik worden genomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer