Steun NAVO voor voorstel Rumsfeld
De bondgenoten van de Verenigde Staten in de NAVO hebben het voorstel van de Amerikaanse minister van Defensie, Rumsfeld, voor een nieuwe NAVO-interventiemacht goed ontvangen.
Dat deelde een NAVO-functionaris dinsdag mee in Warschau, waar de NAVO-ministers bijeen zijn voor een informele vergadering.
Geen van de NAVO-leden heeft volgens de zegsman bezwaar aangetekend tegen het plan om een interventiemacht te vormen die ongeveer 20.000 man op de been kan brengen. De strijdmacht, met militairen van alle defensieonderdelen, zou binnen zeven tot dertig dagen op terreurdreigingen uit de hele wereld moeten kunnen reageren. Rumsfeld benadrukte bij de presentatie van zijn plan dat dat „absoluut geen betrekking” heeft op de houding van de VS inzake Irak. Volgens hem gaat het om een „vervolmaking van wat wij al doen.”
De leden van de snelle interventiemacht moeten worden uitgerust met hightechwapens zoals satellietgestuurde bommen en ze moeten zichzelf kunnen beschermen tegen chemische en biologische wapens.
NAVO-secretaris-generaal Robertson zei dat de wereld is veranderd door 11 september 2001 en dat het bondgenootschap „zorgvuldig moet nadenken over de rol van de alliantie in de toekomst, niet in het minst bij het beschermen van onze burgers tegen terroristen en criminele landen, speciaal als die over massavernietigingswapens beschikken.”
Als de NAVO-lidstaten tijdens een bijeenkomst in november in de Tsjechische hoofdstad Praag hun definitieve goedkeuring geven voor de troepenmacht, zal die waarschijnlijk binnen twee jaar operationeel zijn.
Naar verwachting zal in Praag eveneens besloten worden het wapenarsenaal van de NAVO-staten uit te breiden, iets waar veel landen sinds de terroristische aanslagen van 11 september 2001 reeds mee begonnen zijn.