Economie

„Helderheid subprime moet nog komen”

DEN HAAG (ANP) - Het is nog steeds niet duidelijk hoe groot de verliezen zijn die financiële instellingen hebben geleden als gevolg van de problemen op de subprime-hypotheekmarkt.

16 November 2007 11:35Gewijzigd op 14 November 2020 05:17

Dat stelde financieel directeur Kees van Dijkhuizen van zakenbank NIBC vrijdag in een toelichting op de resultaten over het derde kwartaal. „Er moet helderheid komen”, aldus de topman.NIBC trok afgelopen zomer als eerste Nederlandse financiële instelling aan de bel over uitstaande beleggingen op de geplaagde Amerikaanse subprime-hypotheekmarkt. Op deze markt worden risicovolle hypotheken verstrekt aan mensen met weinig draagkracht. NIBC leed in de eerste zes maanden van dit jaar 137 miljoen euro verlies op zijn ”kwetsbare” portfolio.

Volgens Dijkhuizen is „transparancy the name of the game.” Hij vindt dat bedrijven moeten zeggen hoeveel verliezen ze incasseren op noodlijdende producten. „Zodat iedereen weet welke verliezen op welke plek zitten. We moeten wat dat betreft nog wachten totdat concerns hun resultaten bekendmaken over het vierde kwartaal. En dan kijken hoe het volgend jaar verdergaat”, aldus Dijkhuizen.

Op dit moment pochen veel financiële instellingen, als het gaat om hun subprime-portfolio, met hoge ratings van kredietbeoordelaars zoals Moody’s en Standard & Poor’s. Vreemd, vindt Dijkhuizen. „Het gemak waarmee dat gaat. Wij hebben dat ook gehad. Onze portefeuille had voor driekwart het stempel AAA, ofwel de beste kredietwaardigheid. Nog geen jaar later was dat weg en moesten we 100 miljoen euro afboeken”, aldus de financieel directeur.

Volgens de bestuurder houden de kredietbeoordelaars goed in de gaten hoe het betaalpatroon is op de subprime-producten. Daarbij wordt dus gekeken in hoeverre de minder draagkrachtigen in de Verenigde Staten hun schulden kunnen betalen. Dijkhuizen: „Vervolgens hebben de kredietbeoordelaars alle vrijheid om op elk moment hun ratings voor bepaalde producten aan te passen.”

NIBC zelf wordt inmiddels niet meer geplaagd door de gewraakte Amerikaanse producten. De Haagse zakenbank werd in augustus, exclusief de subprime-portefeuille, ondergebracht bij de IJslandse bank Kauphting. De aandeelhouders van NIBC, waaronder het Amerikaanse JC Flowers, kregen ongeveer 3 miljard euro. De besmette subprime-boedel bleef bij de aandeelhouders achter. Daarvoor betaalden zij 528 miljoen euro (360 miljoen euro).

Het huidige NIBC, zonder de subprime-portfolio, behaalde in het afgelopen kwartaal een nettowinst van 69 miljoen euro. „Onze voortgezette activiteiten laten een gezonde onderliggende groei zien”, zei bestuursvoorzitter Michael van Enthoven. Hoe het is gesteld met de afgeschudde subprime-portefeuille kon financieel directeur Dijkhuizen niet zeggen. „Maar deze is waarschijnlijk minder waard dan toen wij hem drie maanden geleden verkochten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer