Buitenland

Californië staat stamcelonderzoek toe

Californië staat wetenschappelijk onderzoek toe van stamcellen die afkomstig zijn van menselijke embryo’s. Gouverneur Gray Davis hoopt dat de nieuwe wet die dit toestaat „topwetenschappers naar Californië brengt.”

Van onze correspondent
24 September 2002 10:20Gewijzigd op 13 November 2020 23:49

„Nu onze bevolking steeds ouder wordt, zien veel Amerikanen het nut in van dit soort onderzoek”, aldus Davis. Het Californische parlement keurde het nieuwe wetsontwerp onlangs goed. Een besluit dat lijnrecht lijkt in te gaan tegen het streven van de federale regering in Washington, die het stamcelonderzoek wil beperken. Het belangrijkste argument tégen dergelijk onderzoek is het feit dat daarvoor menselijke embryo’s vernietigd moeten worden. Dat staat volgens de tegenstanders gelijk aan moord.

Reden voor de Rooms-Katholieke Kerk en verschillende andere kerkelijke groeperingen om zich tegen dit soort onderzoek te verzetten. Volgens de nieuwe wet moet vrouwen die een procedure voor kunstmatige bevruchting ondergaan (waarbij meerdere embryo’s gebruikt worden) de keuze gelaten worden de embryo’s die daarbij ”over” zijn voor stamcelonderzoek te gebruiken. Embryo’s mogen onder geen enkele omstandigheid verkocht worden. De regering-Bush ging eerder dit jaar akkoord met stamcelonderzoek zolang dat maar beperkt blijft tot een groep bestaande stamcelfamilies. Verder propageert de federale overheid onderzoek van stamcellen van volwassenen. Het voordeel van stamcellen van embryo’s is dat zij zich kunnen ontwikkelen tot elk soort denkbaar menselijk weefsel.

Dat biedt volgens de voorstanders perspectieven voor het bestrijden van ziekten zoals parkinson, alzheimer en verlammingen als gevolg van rugletsel. De federale regering wil geen geld beschikbaar stellen voor stamcelonderzoek van embryo’s en wil eigenlijk een algeheel verbod. De Senaat beraadt zich daarover, maar is zo verdeeld over de kwestie dat hij het vraagstuk voor zich uit blijft schuiven. In feite heeft het besluit van Californië praktisch niet zo veel betekenis, maar politiek geeft het mogelijk een belangrijk signaal. „Wij bieden hoop aan miljoenen Amerikanen die dagelijks te maken hebben met de gevolgen van levensbedreigende ziektes of voortijdige aftakeling”, meent Steven Maviglio, de woordvoerder van gouverneur Davis. Volgens Maviglio wil Californië zelfs extra geld ter beschikking stellen voor stamcelonderzoek.

voetnoot (u17(Zie ook pag. 16: ”Stoeien met stamcellen”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer