Binnenland

Kruisigingsscène roept verzet op

ARNHEM - Een kruisigingsact tijdens een optreden van cabaretier Paul de Leeuw in het Arnhemse Gelredome stuit op fel verzet bij de SGP-fractie in de Gelderse Staten. De jongerenorganisatie van de partij beraadt zich op stappen, aldus voorzitter Jan Kloosterman donderdagmorgen.

Regioredactie
8 November 2007 11:02Gewijzigd op 14 November 2020 05:15
Paul de Leeuw. Foto ANP
Paul de Leeuw. Foto ANP

Tijdens het concert van De Leeuw verschijnt een medewerker die aan een metersgroot, zwart kruis, geplaatst op het podium, gaat hangen. Ondertussen zingt de cabaretier het lied ”Ik heb je lief”.„Ontoelaatbaar”, aldus voorzitter E. Klein van de SGP-fractie in de Staten van Gelderland. „Met zo’n act raakt Paul de Leeuw christenen tot in het diepst van hun bestaan. Ik vind dat de samenleving zo’n optreden niet zou moeten tolereren.”

Ook voorzitter Jan Kloosterman van de SGP-jongerenorganisatie reageert geschokt. „Afschuwelijk. Paul de Leeuw provoceert graag, maar wat hij nu doet is ronduit blasfemisch. De act is een kopie van wat popzangeres Madonna vorig jaar deed tijdens een concert in de Amsterdam ArenA. In artistiek opzicht dus ook weinig origineel.”

De Leeuw trad de afgelopen avonden op in het Gelredome in Arnhem. Donderdagavond organiseert hij er zijn laatste concert. „Dat betekent dat in totaal 150.000 mensen zo’n beledigend optreden hebben bijgewoond. Ik vind dat vanuit maatschappelijk opzicht onverantwoord. Paul de Leeuw is ook nog eens drager van een koninklijke onderscheiding. Is iemand die zo beledigend optreedt echt een ereburger en een voorbeeld voor mensen?”

De SGP’er laat weten dat hij een brief naar het management van De Leeuw zal sturen, waarin hij vraagt om een gesprek. „Politieke middelen zijn er niet. Wel zal ik het op een zeker ogenblik in de Provinciale Staten aan de orde stellen”, aldus Klein.

Voorzitter Kloosterman van de SGP-jongerenorganisatie overweegt eveneens stappen te ondernemen. Eerder deed de organisatie aangifte tegen het optreden van popzangeres Madonna. Justitie weigerde toen een onderzoek in te stellen naar de vraag of de kruisigingsscène in de ArenA godslasterlijk was.

Bij het openbaar ministerie loopt een procedure over de vraag of justitie de aangifte terecht links liet liggen. „Binnenkort zal er een hoorzitting zijn waarop wij onze bezwaren kunnen toelichten”, aldus Kloosterman. „De uitkomst is belangrijk, omdat niet alleen wordt gekeken naar procedurele argumenten, maar er ook een inhoudelijke afweging wordt gemaakt.”

Vorige maand nog besloot de ministerraad dat smalende godslastering strafbaar blijft. Het kabinet liet weten daartoe artikel 147 van het Wetboek van Strafrecht te handhaven. Ook kondigde het kabinet aan haatuitingen en discriminatie stevig aan te pakken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer