„Gemeente moet onbenut re–integratiegeld afstaan”
DEN HAAG (ANP) – Gemeenten moeten budgetten voor bemiddeling van bijstandsgerechtigden naar werk afstaan als zij deze niet helemaal benutten en wel mensen aan andere uitkeringen helpen. Dat is een van de maatregelen die Tweede Kamerlid Van Hijum van het CDA woensdag doet om de grip op de re–integratiemarkt te vergroten.
Het CDA klaagt al jaren dat door een wildgroei van commerciële bureaus en langs elkaar werkende uitkeringsinstanties de re–integratiemarkt ondoorzichtig is. De Algemene Rekenkamer stelt ook bijna elk jaar dat onduidelijk is of bemiddelingsgelden wel goed besteed worden. De regeringspartij wil dat alleen nog maar geld gestoken wordt in re–integratiebureaus met aantoonbaar goede resultaten.Van Hijum grijpt woensdag een debat met minister Donner over herziening van de uitkering voor jonggehandicapten (Wajong) aan om voor maatregelen te pleiten. Terwijl overal het aantal uitkeringen daalt, dreigt het aantal mensen dat van jongs af aan een lichamelijke of psychische beperking heeft en een beroep doet op de Wajong te stijgen van 160.000 nu naar 300.000 in 2040.
Dat komt onder meer doordat gemeenten steeds strenger zijn geworden met de bijstand sinds ze daarvoor financieel verantwoordelijk zijn. Daardoor verwijzen gemeenten mensen in de bijstand door naar de Wajong. Dit jaar bedraagt de instroom volgens Van Hijum naar schatting 20 tot 25 procent, tegen 14 procent vorig jaar.
Van Hijum vindt het prima dat een beroep wordt gedaan op de Wajong. Maar het kan volgens hem niet dat gemeenten honderden miljoenen euro’s van de in totaal 1,7 miljard euro aan re–integratiegelden voor de bijstand niet benutten, terwijl het UWV in de Wajong nu maar zo’n 40 miljoen euro heeft voor bemiddeling naar werk.
Het CDA–Kamerlid wil dat Donner met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) gaat praten om met de overheveling van mensen in de bijstand naar de Wajong ook een deel van hun re–integratiebudget mee te geven. Want volgens Van Hijum kan de stijging in de Wajong alleen gestopt worden als mensen beter begeleid worden naar werk.