Internetten onder werktijd neemt toe
Ruim eenderde van het internetgebruik op de werkplek heeft niets met het werk te maken. Bovendien brengt personeel steeds meer tijd door op het wereldwijde web. Dat constateert adviesbureau Ernst & Young maandag op basis van onderzoek onder ongeveer zeshonderd Nederlandse directeuren, managers en ICT-professionals.
Op de computers van de baas surft 39 procent van de ondervraagden wekelijks meer dan vier uur over internet. Dat is gemiddeld een half uur langer dan een eerdere meting in februari. Bij de overheid en niet-commerciële organisaties wordt het minst gesurfd: 3,1 uur per week. De dienstverlening is topscorer met 6,8 uur per week.
Van het totale internetgebruik is 32 procent niet werkgerelateerd. Slechts 17 procent van de respondenten zegt uitsluitend voor zakelijke doeleinden te surfen. De cijfers verschillen per branche. Zo surft 7 procent van het handel- en distributiepersoneel nooit voor eigen gebruik. In de dienstverlening gaat echter 36 procent op aan privé-zaken zoals het zoeken naar een vakantiebestemming.
Hoe groter de organisatie, hoe meer er voor privé-gebruik wordt gesurfd, zo constateert Ernst & Young verder. Bij kleine bedrijven surft een kwart van de medewerkers voor privé-doeleinden. Naarmate de bedrijven groter worden, stijgt dit tot 47 procent bij ondernemingen vanaf vijfhonderd medewerkers.
Uit een onderzoek onder 9600 personen van vacaturewebsite Monsterboard.com bleek eerder deze maand al dat Europeanen massaal privé-mailtjes vanaf de werkplek versturen. Van alle werknemers handelt gemiddeld 87,6 procent de persoonlijke correspondentie af met een computer van de baas.
Vooral grote Nederlandse bedrijven ervaren het toegenomen privé-surfen als een probleem. „Mensen werken daardoor niet alleen minder, maar ze brengen hun bedrijf ook in gevaar”, zegt een woordvoerder van VNO-NCW. „Met het openen van sites kunnen ze virussen binnenhalen, waardoor het hele netwerk plat gaat. Of ze leggen bedrijfsinformatie bloot voor hackers. Het openen van bepaalde dubieuze sites kan ook imagoverlies voor het bedrijf betekenen.”
VNO-NCW heeft een gedragscode voor internetgebruik opgesteld. In de praktijk blijkt de handleiding nog weinig navolging te vinden. „Kennelijk is de vrijheid die mensen wordt gegund te groot”, stelt de woordvoerder. „Duidelijke afspraken maken en controleren vormen een goede remedie. Het is al mogelijk om anoniem na te gaan hoeveel en waarheen werknemers surfen. Maar ja, dat vergt wel extra werk.”
Bij kleinere bedrijven wordt minder over het net gesurft. „Het is geen hot issue”, zegt een woordvoerder van MKB Nederland. „Bij een onderneming met tien, vijftien man is de sociale controle groter. Werknemers hebben vaak ook een directe relatie met hun klanten en vinden dat ze zoiets niet kunnen maken.”