Buitenland

„Ten aanzien van Iraans regime niets uitsluiten”

JERUZALEM - Europa moet de gelederen sluiten in het sanctiebeleid richting Iran. Die boodschap kreeg een delegatie van het Europees Parlement eind vorige week tijdens een onderhoud met de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Livni.

Mr. Richard Donk
6 November 2007 10:52Gewijzigd op 14 November 2020 05:15

De Iraanse nucleaire ambities houden de gemoederen in Israël al maandenlang bezig. Het omstreden uraniumverrijkingsprogramma van de Islamitische Republiek baart de Joodse staat grote zorgen. Uitspraken van de Iraanse president Mahmud Ahmadinejad over de vernietiging van de „zionistische entiteit” hebben die vrees alleen maar aangewakkerd.Europarlementariër B. Belder (SGP/CU) keerde afgelopen zaterdag terug van een officieel bezoek aan Israël. Minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Livni riep de Europese delegatie op vooral solidair te zijn in de houding ten aanzien van Teheran. „Livni is van mening dat de huidige sancties tegen Iran werken en dat verscherping van de strafmaatregelen zéker werkt”, aldus Belder. „Overigens gaf de bewindsvrouw geen bewijs voor het feit dat de sancties tegen de Islamitische Republiek effectief zijn.”

Tijdens een ontmoeting met leden van het Israëlische parlement, eerder vorige week, kregen Belder en zijn collega’s een enigszins andere boodschap te horen. „De Knessetcommissie uitte juist grote twijfels over de effectiviteit van de strafmaatregelen tegen Teheran. Zij stelde dat er grote lacunes in het sanctieregime bestaan. Daarom werd ook nadrukkelijk de militaire optie niet uitgesloten. De combinatie van een nucleair Iran en een uiterst radicale president is iets waarin Israël niet kan berusten.”

„Bij sommige Europarlementariërs kwam die boodschap erg rauw over”, vervolgt Belder. „De delegatie heeft benadrukt dat zij de ernst van de Iraanse dreiging volkomen onderkent. Tegelijkertijd heeft ze duidelijk gemaakt dat Europa voor de niet-militaire optie gaat en dat sancties hét middel zijn om Teheran op andere gedachten te brengen. Daar scheiden dus onze wegen. Ik ben van mening dat je ten aanzien van zó’n regime geen enkele optie moet uitsluiten.”

De Europese afvaardiging bracht ook een bezoek aan Nazareth, voor een ontmoeting met religieuze leiders. Belder had tevergeefs om een onderhoud met de burgemeester van het stadje gevraagd, om het lot van de Nederlandse familie Dekker onder de aandacht te brengen. Het gezin is namens het Deputaatschap van de Gereformeerde Gemeenten werkzaam in Nazareth. De Israëlische autoriteiten liggen momenteel dwars bij het verlengen van de verblijfsvergunning van het gezin. „Ik ga me daar alsnog sterk voor maken”, belooft Belder.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer