Protest tegen kabels boven Groene Hart
DEN HAAG - „De minister is helemaal verkeerd geïnformeerd.” Het comité Actie-Rokkeveen heeft geen goed woord over voor de aanleg van een bovengronds hoogspanningsnet door de Randstad. „Het ministerie gaat af op gegevens van energiemaatschappij TenneT. Uit onze onderzoeken komen heel andere gegevens naar voren.”
Het comité bestaat uit inwoners van Zoetermeer en Berkel en Rodenrijs en werkt nauw samen met het actiecomité Delft zegt NEE tegen bovengronds 380 kV en andere groepen in het gebied waar de nieuwe elektriciteitsverbinding moet worden aangelegd. Ook de dorpsraad van Nieuwe Wetering heeft bezwaar gemaakt.Volgens de minister is voor de aanleg van een ondergrondse kabel een tientallen meters brede strook grond nodig waar woningbouw niet is toegestaan. Bij bundeling van de nieuwe 230 kilovoltsverbinding met de bestaande 150 kV-verbinding zouden de kabels op voldoende afstand van elkaar gelegd moeten worden. Deze bundeling zou per kilometer 1 miljoen euro extra kosten, stelt het ministerie.
„Veel cijfers kloppen niet”, zeggen J. Oudshoorn en H. van der Weij van Actie-Rokkeveen. „Over de kosten en het ruimtebeslag hebben wij heel andere gegevens. Bij het gebruik van wisselstroom is er volgens de minister 5 à 6 hectare per schakelstation nodig, de omvang van tien voetbalvelden. Zo’n station vergt volgens ons echter geen 50.000, maar 1700 vierkante meter. Dat is nogal een verschil. Bovengrondse aanleg vergt ook veel meer grond dan een ondergronds net.”
Minister Van der Hoeven zegt de bebouwing zo veel mogelijk vermeden te hebben. Hier en daar zal energiemaatschappij TenneT huizen moeten opkopen die te dicht bij het tracé van de hoogspanningskabel staan. „Voor TenneT is dit een prestigeproject geworden”, zeggen de actievoerders. „Het is logisch dat die maatschappij een bovengronds net wil, want met ondergrondse aanleg heeft ze geen ervaring.”
De omwonenden zijn bang voor de gezondheidseffecten van de nieuwe verbindingslijn. Volgens de bewindsvrouw voldoen alle hoogspanningsverbindingen in Nederland aan de Europese norm. Voor nieuwe lijnen wordt zekerheidshalve een strengere maatstaf gehanteerd. Er is volgens Van der Hoeven geen wetenschappelijk bewijs dat leukemie vaker voorkomt in de omgeving van hoogspanningslijnen.
Directeur B. Feis van Stichting Groene Hart vindt het hoogspanningsnet de zoveelste aantasting van het Groene Hart in het dichtbevolkte westen van het land. „Het gáát maar verder, de aantasting van het Groene Hart. Dit gebied was toch heilig verklaard door de politiek?”