Economie

„Cybercrimineel steeds slimmer”

UTRECHT (ANP) - De criminele activiteit via internet is de laatste jaren geëxplodeerd en geprofessionaliseerd. „Cybercriminelen verdienen veel geld en de kans dat ze gepakt worden is erg klein. Hierdoor wordt het probleem steeds groter. Regeringen zouden internationaal samen moeten werken om het probleem te bestrijden.”

6 November 2007 09:50Gewijzigd op 14 November 2020 05:15
HYPPÖNEN <br> ...internationaal samenwerken...<br> Foto ANP
HYPPÖNEN <br> ...internationaal samenwerken...<br> Foto ANP

Dit zegt cybercrime-expert Mikko Hyppönen van antivirusbedrijf F-Secure. De Fin werd dit jaar door het Amerikaanse blad PC World gekozen tot een van de vijftig belangrijkste mensen op internetgebied. Afgelopen week was Hyppönen in Nederland voor de Infosecurity beurs, een beurs voor beveiligingssoftware.Hyppönen heeft in zijn vijftienjarige carrière in de industrie twee belangrijke ontwikkelingen gezien. „Vroeger waren hackers tieners die het voor de lol deden, nu is het geprofessionaliseerd en gaat er veel geld in om. Vaak verdient een cybercrimineel duizenden dollars per dag.” Zij verdienen dit bijvoorbeeld door het versturen van spam, waar opdrachtgevers grof geld voor betalen, en door het stelen van bijvoorbeeld creditcardgegevens.

Daarnaast is sinds twee jaar het spioneren via internet in opkomst. „Slimme hackers kunnen via internet aan allerlei gevoelige informatie komen.” Weliswaar is de kans niet groot dat een bedrijf of organisatie het slachtoffer wordt van spionage, maar als het gebeurt is het een ramp. „Er is bijvoorbeeld ingebroken in het systeem van het Europese Parlement en van het Britse parlement. Ook zijn diverse bedrijven waarvan ik de naam niet kan noemen getroffen. Het wordt meestal stilgehouden.”

Politie en regeringen zouden volgens Hyppönen internationaal samen moeten werken om cybercriminelen te bestrijden. „Er zitten te weinig goede internetexperts bij de politie en als er iemand bij zit die goed is, verdwijnt hij waarschijnlijk snel naar een plek waar meer geld te verdienen is. Ik ken zelfs twee gevallen waarin een bestrijder van cybercriminaliteit overstapte naar de andere kant. Dat is heel gevaarlijk.”

Het probleem van cybercriminaliteit is voor een deel ook een sociaal probleem, aldus Hyppönen. „Ik denk dat ongeveer driekwart van de cybercriminelen uit ontwikkelingslanden en achterstandsgebieden komt, zoals uit delen van Rusland en het platteland van China. Door iets te doen aan sociale ongelijkheid, pak je het probleem bij de wortel aan.”

De verantwoordelijkheid voor het beschermen tegen virussen en hackers ligt volgens Hyppönen niet bij computergebruikers. „Van iedereen wordt gevraagd om steeds meer via internet te doen: stemmen, bankieren, belastingaangifte doen. Je kunt niet verwachten dat oude mensen of tieners beveiligingssoftware kunnen installeren en deze onderhouden.”

Veiligheid op internet zal meer en meer een totaalpakket moeten worden, zegt de beveiligingsexpert. „De verantwoordelijkheid voor veiligheid zou moeten liggen bij de fabrikanten van besturingsprogramma’s zoals Microsoft en bij makers van beveiligingssoftware, zoals wij. Internetbeveiliging moet een dienst worden.”

Een nieuwe ontwikkeling is volgens Hyppönen de opkomst van mobiele virussen. Hackers kunnen inbreken in telefoons en dan vanuit die telefoon tekstberichten sturen of dure telefoontjes plegen, zonder dat de gebruiker het door heeft. „Deze merkt het pas als hij de telefoonrekening krijgt. Er zijn nu twee virussen bekend, maar ik verwacht dat dit in de toekomst veel groter wordt. Vooral smartphones, die een verbinding hebben met internet, worden erdoor getroffen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer