Binnenland

Parlementvaria

DEN HAAG - „Ja, ik ben een calvinist, een lichte.” Deze woorden tekende persbureau GPD vorige week op uit de mond van oud-minister Veerman van Landbouw. De ex-bewindsman blikt in een vraaggesprek terug op zijn ministerschap en meer. Veerman, inmiddels weer actief in de agrarische sector.

Redactie: Gerard Vroegindeweij, bijdragen: Pieter Jan Dijkman, Kees de Groot
5 November 2007 11:59Gewijzigd op 14 November 2020 05:15
RUTTE: ...900 leden verloren... - Foto ANP
RUTTE: ...900 leden verloren... - Foto ANP

„Ja, ik ben een calvinist, een lichte.” Deze woorden tekende persbureau GPD vorige week op uit de mond van oud-minister Veerman van Landbouw. De ex-bewindsman blikt in een vraaggesprek terug op zijn ministerschap en meer. Veerman, inmiddels weer actief in de agrarische sector, blijkt zich nog steeds te verbazen over de natuur. Hij verwijst naar het lijnzaad - minuscuul klein, maar in korte tijd schiet het hoog de grond uit. „Aan dat wonder heeft de wetenschap niets afgedaan.”Even verder op in het interview vraagt Veerman zich af wat je er als gelovige mee opschiet om een godsbewijs te zoeken. „In de Middeleeuwen schreven ze daar boeken vol over, maar het ís niet te bewijzen. Als je al zegt: „Het is allemaal flauwekul”, dan zijn er twee dingen die je niet van me kunt afnemen. Eén: Het geeft geweldige troost als je weet dat het zichtbare slechts een deel is van wat ons omringt. Ten tweede is het niet uitgesloten dat God bestaat.” Mensen hoeven zich niet druk te maken om Gods bestaan te bewijzen, stelt Veerman. „Dat kan Hij zelf wel.”

Dat Veerman wars is van stellige uitspraken over het geloof, bleek ook begin dit jaar in een interview met deze krant. De oud-minister zei destijds dat hij wil staan in de traditie van Van Ruler en Van Niftrik. „Wat mij daarin zo aanstaat, is dat wij het niet altijd zeker weten. Ik ben ervan overtuigd dat je in het leven des geloofs maar een beetje voorzichtig moet zijn. Voor je het weet, beschadig je anderen met al je zekerheden.”

Truth
VVD-Kamerlid Hirsi Ali ging haar voor met de film ”Submission”. Daarna volgde de Amerikaan Al Gore met zijn film ”An inconvenient truth”. Politica Thieme van de Partij voor de Dieren heeft inmiddels ook de filmset beklommen. De fractievoorzitter werkt aan een film over de gevolgen van de vleesproductie voor het milieu. De titel van de film is nog niet bekend, een ondertitel heeft ze al wel in gedachten: ”Meat the truth”.

De film gaat begin volgende maand in première en komt daarna uit op dvd. In de rolprent poogt Thieme aan te tonen dat Nederland door de varkenshouderij jaarlijks wordt opgescheept met 7 miljard kilo mest. Dat is omgerekend 4000 kilo per Nederlander. Ook stelt Thieme dat voor de productie van 1 kilo biefstuk 100.000 liter water nodig is. Dat is evenveel als twee jaar douchen.

Ze haalt ook een onderzoek aan van de universiteit van Chicago in de VS. Daaruit blijkt dat het rijden in de milieuzuinige Toyota Prius jaarlijks tot 1000 kilo minder CO(in2(-uitstoot leidt dan rijden in een gewone auto.

Uit het onderzoek blijkt verder dat een vegetariër in een jaar 1500 kilo CO(in2( minder de lucht in jaagt dan een vleeseter. Thieme trekt daaruit in de film een logische conclusie: „Een vegetariër in een Hummer is milieuvriendelijker bezig dan een vleeseter in een Toyota Prius.”

KdG

Tassen
De schriftelijke Kamervraag is een van de geliefdste wapens van parlementariërs. De vragen zijn snel opgesteld en bovendien prettig om mee te wapperen naar de achterban. Als een bezorgd partijlid aandacht vraagt voor een ingrijpende misstand kan de geachte afgevaardigde triomfantelijk zeggen: „Ik heb daar vorige week nog Kamervragen over gesteld!” Het stellen van de vraag is meestal belangrijker dan het antwoord zelf. Zelden lokt een antwoord van de minister nadere reactie uit van de vragensteller.

De SP is dan ook te prijzen. De socialisten zijn tenminste nog geïnteresseerd in het antwoord, of ze doen in elk geval alsof. Vorige week wees de partij op 26 eerder ingediende vragen die niet binnen de gestelde termijn van drie weken waren beantwoord. Of de betrokken ministers niet heel rap de antwoorden wilden sturen.

De Kamervoorzitter liet „als signaal” aan het kabinet een van de SP-vragen toe in het mondelinge vragenuur. Op die manier was minister Hirsch Ballin van Justitie wel genoodzaakt om in het openbaar een reactie te geven. De bewindsman zuchtte wat: hij was vrijdag laat teruggekomen van een vergadering op de Canarische Eilanden, en bij terugkomst op Schiphol was het papiertje met het verzoek om uitstel niet in de tassen gekomen. Want, zo zei hij: „De tassen waren op bij Justitie.”

Die verklaring werd uiteraard met schamper gelach ontvangen. De Kamervoorzitter liet het er maar bij. „Ik dank de minister voor zijn uitleg. Ik hoop dat er voldoende geld is om in de toekomst nog een paar tassen aan te schaffen.”

PJD

Verdonk
Wat zal het vertrek van Verdonk betekenen voor de VVD? Gemeten naar het aantal mensen dat zijn lidmaatschap opzegde, zijn de gevolgen desastreus. Toen Wilders in september 2004 de VVD-fractie verliet, zegden negentig mensen hun lidmaatschap op. Het vertrek van Verdonk leidde bij de liberalen tot een ledenverlies van 1500 personen. Daartegenover staat dat zich 600 nieuwe leden meldden, maar per saldo zijn er toch 900 leden minder. En op een aantal van zo’n 40.000 is dat aanzienlijk.

Het is altijd aardig te horen hoe de VVD en hoe Verdonk deze cijfers interpreteren. Iedereen legt de feiten in zo gunstig mogelijke zin voor zichzelf uit. ’t Is net politiek.

De belangrijkste adviseur van Verdonk, Kay van de Linde, staat helemaal niet te kijken van het grote aantal opzeggingen: „Bijna de helft van de VVD-leden wilde Verdonk destijds als lijsttrekker. Het is niet vreemd dat deze mensen nu met hun voeten stemmen.”

De VVD-top tapt uit een heel ander vaatje: „Tevoren werd gespeculeerd over een scheuring in de VVD. De golf aan opzeggingen valt ons eerlijk gezegd mee. En dat zo veel nieuwe mensen zich aanmelden, is een opsteker.”

Dat de opstappers fan van Verdonk zijn, staat als een paal boven water, maar wat voor soort liberalen hebben zich nu aangemeld? Dat antwoord ligt ook voor de hand. Dat zijn links-liberalen die de koers van Rutte steunen. Op een internetforum gaat Vincent uit Leiden nog een stapje verder: „Het lijkt wel of heel D66 lid is geworden van de VVD.”

GV

Agenda
Deze week behandelt de Tweede Kamer de begrotingen van VROM en van Buitenlandse Zaken. Woensdag komt in commissieverband de emancipatienota van het kabinet aan de orde.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer