Buitenland

Belgen pleiten voor eenheid

BRUSSEL (ANP/Belga) - Ruim 125.000 Belgen hebben een petitie getekend voor de eenheid van België.

5 November 2007 10:20Gewijzigd op 14 November 2020 05:15

De Belgen protesteren zo tegen oproepen om het land te splitsen, onder meer geuit door het Vlaams Belang en het Vlaams-nationalistische N-VA. De actie op www.depetitie.be is een maand geleden opgezet door een ongeruste ambtenaar in Luik, Marie-Claire Houard.De initiatiefneemster overhandigt de petitie zondag 18 november aan de overheid, na een optocht door Brussel. In een groot park vindt dan een ”Eenheidsfeest” plaats: „Op die feestelijke dag die in het teken van verzoeningsgezindheid moet staan, krijgt ieder van ons de gelegenheid aan te tonen hoezeer wij aan ons land gehecht zijn”, luidde de aankondiging zondag.

De moeizame kabinetsformatie in België breekt dinsdag het Belgische record uit 1988 van 148 dagen. De onderhandelaars naderen de eindfase, maar de sfeer is nog altijd broos. „Ik heb wel vertrouwen in de goede afloop”, zei de Waalse christendemocrate Joëlle Milquet, die bekendstaat als ”Madame Non” door haar vele afwijzingen van voorstellen.

Ze waarschuwde de Vlamingen zaterdag in een kranteninterview echter dat ze wel moeten afzien van plannen om woensdag eenzijdig het tweetalige kiesdistrict rond Brussel te splitsen. Nemen ze die aan, dan zal Milquet de gesprekken direct afbreken. „Franstaligen zien elke stemming over dit onderwerp als vijandelijk en als een gebrek aan goede wil om een aanvaardbare oplossing te vinden”, dreigde Milquet.

De formatie maakt de barstjes in de Belgische eenheid wel erg zichtbaar. De deelstaten Vlaanderen en Wallonië zijn een eigen leven gaan leiden, met eigen tv-omroepen en economieën. Voor het eerst is de federale kabinetsformatie bijna volledig in handen van de generatie die zo gescheiden is opgegroeid. Was er voorheen altijd wel een oudere Belg die beide zijden kon verzoenen, nu is het de Vlaamse formateur Yves Leterme die de Walen vooral afschrikt.

„Ik heb zelden een dergelijk klimaat gezien”, zei de ervaren socialistische oud-vicepremier Willy Claes zaterdag. In zijn tijd hadden politici samen de wil om een oplossing te vinden, zei hij. „Nu lijkt het wel of de partijen elkaar haten. Ik vraag me af of de wil om te slagen er wel is. Elk voorstel dat op tafel komt, wordt binnen of buiten de muren getorpedeerd.”

Hij vreest dat de lange formatie effect gaat hebben op de staatsboekhouding. „Bij ongewijzigd beleid zal het begrotingstekort volgend jaar 3,6 miljard euro bedragen. Bovendien is er een internationale trend tot stijgende inflatie.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer