Goor tot 2030 in de greep van asbestkanker
AMSTERDAM (ANP) - De komende 25 jaar zullen zich in de regio Goor elk jaar twee extra gevallen van asbestkanker voordoen.
Dat is het gevolg van blootstelling van de bewoners aan asbesthoudend bouwmateriaal. Daarmee werden in de vorige eeuw in en om het Twentse dorp veel weggetjes en erven verhard.Drie specialisten schrijven dat zaterdag in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Longarts H. Sinnighe Damsté en epidemiologen S. Siesling en A. Burdorf verwachten dat nog tot 2030 nieuwe gevallen van asbestkanker (pleuramesothelioom) zullen worden geconstateerd. Ze wijzen op het feit dat het veertig jaar kan duren voordat de ziekte zich na blootstelling manifesteert.
Provincie en gemeenten zijn al jaren bezig wegen en erven te saneren. Sinds 2000 is het verboden om een asbestverharde weg of een asbestverhard erf te hebben. Vrijkomende asbestvezeltjes zijn zeer schadelijk voor de gezondheid.
Het is bekend dat vrouwen uit Goor en omgeving vier tot vijf keer zo veel kans hebben op asbestkanker in hun longen dan vrouwen elders. Bij mannen uit Goor is dat twee keer.
Het asbest is afkomstig van het bedrijf Eternit, dat jarenlang asbesthoudende bouwmaterialen produceerde. Bedrijfsafval werd gebruikt bij het verharden van wegen en erven en voor het dempen van sloten. Inwoners van Goor konden afgekeurde asbestplaten gratis ophalen.
Dankzij onderzoek naar de effecten van asbest zijn sinds 1970 de risico’s steeds meer onderkend. Maar „de kankerverwekkende eigenschappen van asbest zijn al meer dan zestig jaar bekend”, schrijft klinisch arbeidsgeneeskundige G. van der Laan in een commentaar in het blad. Hij vraagt zich af waarom het zo lang heeft geduurd voordat er een asbestverbod kwam. Eternit, een fabrikant van asbestcementproducten, meldde in een folder uit 1928 dat zijn golfplaten en buizen altijd zouden blijven bestaan, memoreert Van der Laan.