Buitenland

Kinderen uit Tsjaad waren geen wees

NDJAMENA - Van de 103 kinderen die de Franse hulporganisatie L’Arche de Zoé als wezen naar Frankrijk wilde halen hebben er 91 aangegeven uit een gezinssituatie te komen waarin minstens één ouder of verzorger aanwezig was.

Buitenlandredactie
2 November 2007 09:10Gewijzigd op 14 November 2020 05:14

Ook zijn de meesten niet afkomstig uit een vluchtelingenkamp in Darfur, zoals de hulporganisatie claimde, maar uit dorpen aan de Tsjadische kant van het grensgebied met Sudan. Dat hebben Unicef, de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR en het Rode Kruis donderdag gezegd na gesprekken met de kinderen.In Oost-Tsjaad werden vorige week de directeur en vijf medewerkers van de hulporganisatie -allen Fransen- gearresteerd, omdat vermoed werd dat het om een ontvoeringspoging ging. Drie Franse journalisten en acht bemanningsleden van een Spaans vliegtuig dat de kinderen naar Frankrijk zou vliegen werden ook opgepakt, op verdenking van medeplichtigheid.

De Tsjadische president Idriss Deby sprak zich gisteren voor de televisie uit voor hun vrijlating. Ook het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken zei de beweringen van de onbekende hulporganisatie L’Arche de Zoé in twijfel te trekken. De Tsjadische regering ontbood dinsdag de Franse ambassadeur om uitleg te geven. Op diezelfde dag organiseerde een groep studenten in de Sudanese hoofdstad Khartoem een sit-in demonstratie bij de Franse ambassade.

Unicef, het Rode Kruis en de UNHCR, die zich in een weeshuis in Tsjaad over de 82 jongens en 21 meisjes tussen de één en de tien jaar hebben ontfermd, zeiden dat ze door zouden gaan met de ondervragingen om te proberen op die manier de verblijfplaatsen van hun ouders te achterhalen. Ze krijgen daar voedsel, dekens en zorg, en verkeren over het algemeen in goede gezondheid, zeiden de organisaties.

Op de website van de organisatie L’Arche de Zoé, die in 2005 werd opgericht door de vrijwillige brandweerman Eric Breteau, wordt opgeroepen tot de evacuatie van 10.000 wezen uit Darfur. Het was de bedoeling om hen bij Franse gastgezinnen onder te brengen, die de kinderen op termijn wellicht zouden kunnen adopteren. Gevestigde Franse hulporganisaties wezen de autoriteiten op deze verdachte gang van zaken en in augustus vaardigde het ministerie van Buitenlandse Zaken een waarschuwing uit. Niettemin zouden 300 gezinnen zich hebben opgegeven om een kind op te vangen of te adopteren. Veel van hen stonden vorige week op een luchthaven in Frankrijk te wachten toen het bericht hun bereikte dat er medewerkers van de organisatie waren opgepakt.

Congo-Brazzaville heeft naar aanleiding van de gebeurtenissen in Tsjaad besloten alle adopties van kinderen aan buitenlanders op te schorten. Minister van Justitie Emmanuel Aime Yoka sprak van een voorzorgsmaatregel, ingegeven door wat er in Tsjaad is gebeurd, maar ook naar aanleiding van de zeer recente adoptie van zeventien Congolese kinderen door Spaanse gezinnen. Hoewel de adoptie van de Congolese kinderen niets met de zaak in Tsjaad te maken heeft, vinden de autoriteiten in Brazzaville wel dat de tijd gekomen is om het adoptiebeleid eens goed onder de loep te nemen, aldus Yoka.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer