Durfkapitalisten niet altijd wilde cowboys
DEN HAAG (ANP) - De veel onrust veroorzakende optredens van durfkapitalisten bij onder meer Stork, PCM en ABN AMRO waren incidenten en zijn niet representatief voor de hele sector van private equity-investeerders en hedgefondsen.
Dat blijkt uit onderzoek van RSM Erasmus University in opdracht van minister Bos (Financiën). Hij heeft de resultaten woensdag naar de Tweede Kamer gestuurd.Uit de studie komt naar voren dat private equity-investeringen met als enige doel snelle winst behalen zeldzaam zijn. Ook blijkt maar 2 tot 5 procent van de hedgefondsen zich op te stellen als activistische aandeelhouder. Het „kaalplukken door sprinkhanen” van een bedrijf is bovendien niet de regel.
De effecten van private equity-investeerders en hedgefondsen op economie en bedrijven zijn volgens de onderzoekers gemiddeld genomen positief.
Omdat er nog veel onbekend was over het optreden van durfkapitalisten in Nederland vroeg Bos om het onderzoek. De afgelopen tien jaar is hun aantal wereldwijd flink toegenomen. De vrees bestond dat vooral de hedgefondsen als activistische aandeelhouder de koers van het bedrijf willen verleggen en alleen maar oog hebben voor de korte termijn en niet voor de onderneming of de werknemer.
Volgens het onderzoek is zo’n strategie niet algemeen geldend. In zijn brief aan de Kamer constateert Bos dan ook dat er geen groot pakket van strenge regels nodig is, maar dat wel negatieve gevolgen moeten worden aangepakt. Er zitten volgens hem ook voordelen aan hedgefondsen, want juist die zullen eerder de bedrijfsstrategie ter discussie stellen bij bedrijven waar het niet goed gaat.
Bos wil wel dat banken en toezichthouders van financiële markten kritisch letten op het verstrekken van kredieten. Ook wil hij via de Europese Commissie het zogenoemde empty voting door het lenen van aandelen te ontmoedigen.
De PvdA-bewindsman kondigde eerder al maatregelen aan om aandeelhouders te dwingen eerder en meer duidelijkheid te geven over hun intenties. Zo wordt onder meer de meldingsdrempel voor aandelenbezit verlaagd van 5 naar 3 procent.