„Te weinig smeergeld blokkeerde vlucht Tsjaad”
PARIJS - Delphine Charles, een van de 258 mensen die ervoor tekenden een kind uit Afrika in huis op te nemen via de inmiddels omstreden Franse hulporganisatie Ark van Zoë, wijt de afgelasting van de vlucht met kinderen uit Tsjaad aan corruptie.
De politiechef in het Tsjadische Abéché vroeg een kolossale som geld voor toestemming om het Spaanse verkeersvliegtuig met meer dan honderd Afrikaanse kinderen te laten vertrekken, aldus de Française Charles.De leider van de groep die de reis van de als Sudanezen afgeschilderde kinderen regelde, oprichter van Ark van Zoë Eric Breteau, betaalde de politiechef niet. „Toen werd het vliegtuig vlak voor het vertrek omsingeld en iedereen werd aangehouden. Het is een typisch voorbeeld van de corruptie daar”, aldus Charles.
Onder de zestien buitenlanders die wegens ontvoering van 103 Tsjadische kinderen in Abéché zijn aangehouden, zijn twee Franse journalisten die verslag deden van de activiteiten van de Ark van Zoë, alsmede een journalist die volgens de Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) kennelijk als privépersoon bij de zaak is betrokken. De IFJ heeft dinsdag geëist dat de Tsjadische autoriteiten de verslaggevers laten gaan.
Inmiddels hebben de autoriteiten in Tsjaad negen Fransen en zeven Spanjaarden aangeklaagd voor de ontvoering van 103 kinderen. Bij een veroordeling wegens illegale adoptie kunnen de Fransen rekenen op vijf tot twintig jaar zware dwangarbeid.
Zeven Spaanse bemanningsleden van het vliegtuig dat de kinderen het land uit zou brengen, zijn aangeklaagd voor medeplichtigheid. Ook twee Tsjadiërs worden vervolgd.
De Franse organisatie ontkent dat het de kinderen, naar eigen zeggen wezen uit de Sudanese crisisregio Darfur, illegaal wilde verkopen voor adoptie. De vrijwilligers zouden de kinderen mee naar het buitenland hebben willen nemen om ze medisch te laten behandelen en om ze een veiliger omgeving te geven.
VN-kinderorganisatie Unicef zegt dat de kinderen, die nu worden opgevangen in Abéché, ’s nachts huilen en roepen om hun ouders. Ook zouden ze hebben gezegd uit dorpen uit Tsjaad afkomstig te zijn en niet uit Darfur.
Er wordt gezegd dat Franse en Belgische gezinnen al bedragen tussen de 2800 en 6000 euro voor een kind hebben betaald. Volgens de vrijwilligers om de vervoerskosten te dekken, maar de autoriteiten van Tsjaad spreken van kinderhandel.
De zestien Europeanen werden donderdag gearresteerd toen zij probeerden de kinderen uit Abéché in oostelijk Tsjaad te vliegen. Een Belgische piloot werd ook aangehouden, maar hij wordt niet genoemd in de aanklacht.
De verdachten worden in één ruimte vastgehouden in de gevangenis van Abéché, een stad in het oosten van Tsjaad. Op gisteren uitgezonden televisiebeelden zagen ze er moe en verwaarloosd uit. Een Fransman gebaarde dat hij is geslagen. President Idriss Déby van Tsjaad beloofde de Europeanen streng te straffen voor de poging die hij kwalificeerde als „kidnapping” en „kinderhandel.” Déby suggereerde dat de groep de kinderen probeerde te verkopen aan pedofielen of van plan was ze te vermoorden om hun organen te verkopen.
De Franse president Nicolas Sarkozy noemde de poging om de kinderen mee te nemen „illegaal en onacceptabel.” De Europese Unie bereidt op dit moment een vredesmissie voor, waarbij 4000 militairen naar Tsjaad gestuurd zullen worden. Frankrijk heeft een belangrijk aandeel in deze actie. De rel over de ontvoering kan het begin van de missie negatief beïnvloeden.