Buitenland

Slowaakse coalitie kan met nieuwe partner doorregeren

De centrumrechtse partijen in Slowakije zijn vrijdag en zaterdag als sterkste uit de parlementsverkiezingen naar voren gekomen. De voormalige premier Vladimir Meciar kreeg met zijn oppositiepartij Beweging voor een Democratisch Slowakije (HZDS) wel de meeste stemmen, maar zal door uitsluiting door de anderen niet in de regering komen.

Buitenlandredactie
23 September 2002 09:26Gewijzigd op 13 November 2020 23:49

Dat betekent dat de toetreding van het land tot de Europese Unie en de NAVO niet in gevaar komt. Hoge functionarissen bij beide instellingen hadden laten weten dat Meciars terugkeer aan de macht het lidmaatschap in de weg zou kunnen staan.

Meciar kreeg als premier (1994-1998) alom kritiek op zijn regering wegens corruptie, onderdrukking van minderheden en politieke oppositie, censuur van de media en andere ondemocratische acties die geen aanbeveling zijn voor een lidmaatschap van EU of NAVO.

De nationalistische partij HZDS van de autocratische ex-premier Vladimir Meciar kreeg weliswaar de meeste stemmen, maar behaalde met 19,5 procent zijn slechtste resultaat tot nog toe. De SDKU van premier Mikulas Dzurinda deed het met 15,09 procent veel beter dan werd verwacht, gelet op de wijdverbreide ontevredenheid over de door economische hervormingen voor velen gedaalde levensstandaard.

Derde werd de linkse Smer-partij van Robert Fico met 13,46 procent, gevolgd door drie centrumrechtse partijen die naar verwachting met de partij van Dzurinda een coalitie zullen vormen. De communisten haalden de kiesdrempel van 5 procent en zijn waarschijnlijk de enige partij in het parlement die fel tegen de NAVO is. De opkomst bij de verkiezingen was iets meer dan 70 procent.

De drie partijen uit de huidige regering -de christen-democratische SDKU van premier Mikulas Dzurinda, de Hongaarse minderheidspartij SMK en de conservatieve christelijke partij KDH- kunnen samen met de nieuw opgerichte ANO van mediamagnaat Pavol Rusko een meerderheidsregering vormen in het 150 zetels tellende parlement.

Geen van de andere partijen wil met de HZDS van Meciar samenwerken. De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben de partijen duidelijk te verstaan gegeven dat zij het lidmaatschap van deze organisaties kunnen vergeten als Meciar premier wordt. Meciar heeft volgens de NAVO en de EU een loopje genomen met de democratie toen hij na het uiteenvallen van de Tsjechoslowaakse federatie in 1993 en de oprichting van het zelfstandige Slowakije aan de regering was. In die periode is Slowakije ook flink achterop geraakt bij de Tsjechische republiek.

Hervormingen zijn noodzakelijk om Slowakije klaar te stomen voor het lidmaatschap van de NAVO en de EU. Volgens een recente opiniepeiling wil 58 procent van de bevolking toetreden tot de NAVO en 78 procent tot de Europese Unie. Waarschijnlijk zal de NAVO Slowakije al in november uitnodigen voor het lidmaatschap en de EU in 2004.

De EU reageerde positief op de uitslag van de verkiezingen. Volgens de ambassadeur van de EU in Slowakije, Eric van der Linden, is iedereen tevreden met de uitkomst. In een verklaring riep het EU-hoofdkantoor in Brussel de Slowaakse politici ertoe op een regering te vormen die de toenadering tot de EU verder gestalte kan geven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer