Economie

Onenigheid over succes van MegaBanenMarkt

De FNV noemt de MegaBanenMarkt in Amsterdam mislukt. Deze mening wordt echter niet gedeeld door andere betrokkenen.

ANP
23 September 2002 09:06Gewijzigd op 13 November 2020 23:49

Van de opgeroepen werklozen hebben volgens de FNV slechts enkelen een baan gekregen. Bovendien zijn de administratieve problemen van de Amsterdamse sociale dienst niet opgelost. Dat heeft regiobestuurder M. Laboui van FNV Regiowerk Randstad zaterdag gezegd mede namens de Bijstandsbond, Amsterdam tegen Verarming en het comité Vrouwen en de bijstand.

Van de 40.000 werklozen die in totaal bij de banenmarkt zijn opgeroepen, hebben circa 2000 personen (5 procent) een baan gekregen. Totaal zijn 6600 uitkeringen stopgezet, aldus de nieuwste cijfers van de Amsterdamse sociale dienst. „Dat is teleurstellend, gezien de 50 miljoen euro die de MegaBanenMarkt heeft gekost”, aldus Laboui. „Van degenen die aan het werk zijn geholpen, is bovendien onduidelijk of ze een vaste baan hebben. Vermoedelijk is een deel alweer terug bij de sociale dienst.”

De organisaties hebben de indruk dat het niet erg de bedoeling was om werkzoekenden aan een baan te helpen. „Het doel leek te zijn beperkt tot het opschonen van de dossiers, waarbij de klanten van de sociale dienst de dupe werden van de chaos die hier in het verleden was ontstaan.”

Daarentegen is de directie van de Sociale Dienst zelf erg tevreden over het resultaat. Tevoren was de verwachting dat 5000 uitkeringen zouden worden stopgezet. „Dat zijn er 6600 geworden en hebben we het doel ruimschoots gehaald”, aldus algemeen directeur A. Jansen van de sociale dienst.

Hij ontkent dat veel bezoekers ontevreden zijn over hun behandeling. De enquêtes van onder meer de FNV zouden niet representatief zijn. Bij onderzoek in opdracht van de sociale dienst gaven de bezoekers een 7,5 als waardering. „Dat is verbluffend hoog voor een verplicht bezoek”, aldus Jansen. Hij benadrukt dat naast de 2000 mensen die naar een baan zijn bemiddeld, nog eens zo’n 1000 tot 2000 uit eigen beweging een baan hebben gevonden. „Daarmee kom je op zo’n 10 procent van ons bestand. Ik denk niet dat er steden zijn die ons daarmee kunnen overtreffen.”

De Amsterdamse wethouder R. Oudkerk (Sociale Zaken) laat weten dat de opmerkingen van de FNV „passen in twintig jaar stemmingmakerij en napapegaaien over de sociale dienst van Amsterdam. Daar willen we nu juist vanaf. Als je ziet wat er in een jaar is gepresteerd, heeft de FNV geen oog voor de feiten.”

De Amsterdamse dienst staat al jaren onder zware kritiek wegens het functioneren. In het recente verleden is een wethouder afgetreden en een nieuwe directeur aangesteld. Toenmalig minister Vermeend (Sociale Zaken) stuurde vorig jaar een team inspecteurs om de dienst aan te pakken.

Staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken zei zaterdag dat hij schrikt van het geringe aantal mensen die op de markt een baan hebben gevonden. Toch vindt hij dat de gemeente Amsterdam degenen die geen baan hebben gevonden, niet het stempel onbemiddelbaar mag opplakken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer