Binnenland

Zomertijd heeft effect op slaapritme

GRONINGEN - De invloed van de zomertijd op het slaapritme is groter dan gedacht. Het verzetten van de klok in het voorjaar heeft een langdurig effect op de biologische klok van mensen.

Wetenschapsredactie
26 October 2007 11:56Gewijzigd op 14 November 2020 05:13

Dat schrijven onderzoekers van Rijksuniversiteit Groningen (RuG) en de Ludwig-Maximilians-Universität in München in het wetenschappelijke tijdschrift Current Biology.Zaterdagnacht wordt de klok weer een uur teruggezet en gaat de wintertijd in. Een kwart van de wereldbevolking heeft elk jaar met zomertijd te maken. Hierdoor blijft het ’s zomers langer licht. In het voorjaar wordt de klok een uur vooruit gezet; in het najaar achteruit.

Voor het onderzoek hebben de wetenschappers 50.000 mensen over de hele wereld een online vragenlijst laten invullen. Hieruit kwam naar voren dat met name avondmensen door de zomertijd kampen met een verstoord slaapritme. Zodra de klok weer een uur teruggaat, verdwijnen de problemen, blijkt uit de studie.

Volgens de onderzoekers lopen in de winter slapen en ontwaken ongeveer gelijk met de momenten waarop het licht en donker wordt. In de zomer gebeurt dit niet en wordt het interne ritme van mensen niet aangepast. „Als de klok wordt verzet, lopen de biologische tijd, afgestemd op licht en donker, en de sociale tijd, volgens de wekker, niet meer gelijk en ontstaat een sociale jetlag”, aldus Martha Merrow, hoogleraar moleculaire en genetische chronobiologie aan de RuG. „Een echte jetlag houdt maar kort aan, want dan komt de biologische klok overeen met het dag-nachtritme. De sociale jetlag blijft de hele zomertijd doordat licht en donker het hele seizoen niet gelijklopen.”

Door de verstoring van het ritme slapen we minder en neemt de kwaliteit van onze nachtrust in de zomermaanden af, menen de wetenschappers. Omdat het effect van de zomertijd op de nachtrust veel groter is dan gedacht, pleiten de onderzoekers ervoor de zomertijd opnieuw te evalueren en mogelijk zelfs af te schaffen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer