Economie

„Kabelmonopolisten” met acties bedreigd

De Consumentenbond heeft de kabelbedrijven, die hun klanten meer willen laten betalen, een alternatief convenant voorgelegd. Hierin staat onder meer dat de klant geen extra geld op tafel hoeft te leggen.

Redactie economie
20 September 2002 20:55Gewijzigd op 13 November 2020 23:49

De bedrijven moeten dit uiterlijk 1 oktober tekenen. Doen ze dit niet, dan volgen hardere acties, aldus de bond vrijdag. Onlangs sloten de kabelbedrijven een eigen convenant af. Daarin is afgesproken dat ze meer internet-, tv- en telefoondiensten gaan aanbieden. Bovendien gaan ze hun netwerk openstellen voor concurrenten. Als het aan de kabelbedrijven ligt, moet de consument wel meer betalen voor de nieuwe diensten en modernisering van het netwerk. Het gaat om een paar euro’s per maand.

De Consumentenbond is van mening dat de kabelbedrijven in het geheim prijsafspraken maken. Volgens de bond zijn de „kabelmonopolisten” van plan het tarief met meer dan 20 procent te verhogen. De kas van de kabelaars is leeg en de banken willen hun geen geld meer lenen. Daarom gebruiken ze hun klanten als investeerders, stelt de bond. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft de kabelaars opheldering gevraagd over hun convenant.

In het alternatieve convenant dat de consumentenorganisatie de kabelbedrijven heeft voorgelegd, staat onder meer dat de klant een vast bedrag gaat betalen voor de infrastructuur. Daarnaast kan hij zelf kiezen welke diensten hij afneemt. De kabelbedrijven moeten eerst zelf investeren in nieuwe kabelmogelijkheden. Bovendien verbiedt het convenant dat de kabelaars onderling prijsafspraken maken.

De vereniging van kabelexploitanten Vecai heeft de Consumentenbond uitgenodigd mee te praten „over de toekomst van de kabelsector”, aldus directeur R. van Esch. Telecomwaakhond Opta bekijkt echter de kabeltarieven. Hierbij betrekt de organisatie volgens de Vecai ook de Consumentenbond. De acties zijn dus voorbarig, stelt Van Esch.

Van Esch: „We moeten wel uitgaan van de juiste informatie. Er is nog géén convenant met programma-aanbieders over de digitalisering van Nederland, in tegenstelling tot wat de Consumentenbond beweert. De opmerking van de Consumentenbond dat er geheime prijsafspraken worden gemaakt, is dan ook suggestief en uit de lucht gegrepen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer