Binnenland

Bezoek Dutchbatters aan Srebrenica krijgt vervolg

HOOGHALEN (ANP) – Het bezoek dat twaalf Dutchbatters vorige week brachten aan Srebrenica heeft geleid tot enige toenadering met nabestaanden van de slachtoffers van de genocide van 1995. Dat lieten het herinneringscentrum Kamp Westerbork en IKV Pax Christi, die de reis organiseerden, maandag weten.

22 October 2007 19:25Gewijzigd op 14 November 2020 05:12

Mogelijk komen de betrokkenen uit Bosnië in een breder verband naar Nederland om met meer Dutchbatters te praten over hun wederzijdse ervaringen. Ook zijn Dutchbatters uitgenodigd om volgend jaar op 11 juli ter plekke de jaarlijkse herdenking van de val van Srebrenica bij te wonen.De uitnodiging volgde op een emotionele reis voor de Dutchbatters. Zij zagen zich onder meer geconfronteerd met boze nabestaanden. Daarna ontstond in een kleiner verband een positievere sfeer. Volgens woordvoerder Dion van den Berg van de vredesorganisatie IKV Pax Christi leven bij de nabestaanden en de militairen dezelfde vragen, onder meer waar de luchtsteun bleef.

De uitnodiging voor de herdenking geldt volgens hem niet alleen voor de twaalf Dutchbatters maar ook voor andere Bosnië–veteranen van goede wil. De laatste jaren waren al enkele Dutchbatters op eigen initiatief bij een herdenking.

De twee organisaties gaan onderzoeken of een bredere ontmoeting in Nederland kan plaatsvinden met de overlevenden en nabestaanden van de genocide door de Bosnische Serviërs. Op uitnodiging van IKV zijn groepen overlevenden, vooral vrouwen, al vaker in Nederland geweest als er aanleidingen waren zoals de presentatie van het NIOD–rapport of het debat in de Tweede Kamer.

Volgens Van den Berg zou het goed zijn het gesprek tussen de beide zijden te voeren, maar dan in kleinere groepen. „De vrouwen willen hun verhaal kwijt en het is voor hen goed om te merken dat Dutchbatters ook last hebben van de gevolgen van de gebeurtenissen. Tegelijk is het voor de (oud–)militairen goed te ervaren dat ook begrip bestaat voor hun positie", aldus Van den Berg.

Dat er een rechtszaak tegen de Nederlandse staat aanhangig is gemaakt, maakt de gesprekken complexer, meent Van den Berg. Dutchbatters hebben volgens hem vorige week aangegeven dat ze wel willen getuigen tegen de Verenigde Naties en over hun persoonlijke belevenissen, maar niet tegen de Nederlandse staat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer