Binnenland

Van der G. moet kleine porties eten

Nu Volkert van der G. zijn hongerstaking heeft beëindigd, moet hij heel langzaam en voorzichtig beginnen met kleine porties licht verteerbaar voedsel. Met bijvoorbeeld pap of soep moeten zijn maag en darmen, die sinds 12 juli geen vast voedsel meer gewend zijn, langzaam op gang komen.

Binnenlandredactie
20 September 2002 10:25Gewijzigd op 13 November 2020 23:49
DEN HAAG - Minister Donner van Justitie reageerde donderdag verheugd op het nieuws dat Volkert van der G. is gestopt met zijn hongerstaking. De 33-jarige verdachte van de moord op Pim Fortuyn at niet meer sinds 12 juli. Het is volgens de CDA-bewindsman te
DEN HAAG - Minister Donner van Justitie reageerde donderdag verheugd op het nieuws dat Volkert van der G. is gestopt met zijn hongerstaking. De 33-jarige verdachte van de moord op Pim Fortuyn at niet meer sinds 12 juli. Het is volgens de CDA-bewindsman te

Afhankelijk van zijn conditie zou Van der G. na een paar weken weer gewoon moeten kunnen eten. Maar dan zal hij zijn normale gewicht nog niet hebben bereikt, zegt sociaal geneeskundige R. Koene van de werkgroep Advisering bij Hongerstaking. Deze werkgroep is onderdeel van de Johannes Wier Stichting, een medische mensenrechtenorganisatie.

Door de hongerstaking hebben Van der G.’s darmen en zijn maag een tijd weinig werk verricht. Als Van der G. zijn maag te snel vult met vast en vet voedsel kan hij misselijk worden, overgeven en behoorlijke buikpijn krijgen. Het maakt volgens Koene niet uit dat Van der G. als veganist geen dierlijke producten nuttigt. Als hij maar de goede voeding tot zich neemt.

Hoe snel Van der G. weer op krachten komt, hangt sterk af van de wijze waarop zijn lichaam reageert. „Dat is bij iedereen anders.” Het is volgens Koene wel belangrijk dat Van der G. medische begeleiding krijgt bij het zogeheten „hervoeden.”

De arts wijst verder op mogelijke psychische gevolgen en concentratieproblemen. „Je ziet nog al eens depressies optreden aan het eind van een hongerstaking.” Maar net als bij de lichamelijke aspecten, hangt ook dat zeer af van de persoon in kwestie.

Het openbaar ministerie in Amsterdam, belast met de strafvervolging van Volkert van der G., is verheugd over het feit dat hij zijn hongerstaking stopzet. „Een goed bericht”, aldus OM-woordvoerder R. Meulenbroek.

„Wij wensen een goede rechtspleging, waarbij wij een gezonde verdachte voor de rechter kunnen brengen.” De voorlopige beëindiging van de hongerstaking betekent voor het OM dat de druk enigszins van de ketel is. Meulenbroek: „Een zorgvuldig onderzoek is noodzakelijk en zou nog enige tijd vergen. Bij een voortzetting van de hongerstaking zou dit onder druk komen te staan.”

Het OM gaat ervan uit dat de zaak-Van der G. eind oktober of begin november weer verder zal worden behandeld door de rechtbank in Amsterdam. „We nemen aan dat we tegen die tijd toe zijn aan een inhoudelijke behandeling van de zaak”, aldus Meulenbroek. „Tenzij zich weer nieuwe ontwikkelingen voordoen. Dan zou het opnieuw op een zitting pro forma kunnen uitdraaien.”

Op de eerste zitting in de zaak op 9 augustus presenteerde officier van justitie J. Plooy een overzicht van het bestaande bewijs tegen de verdachte. Dit bestaat onder meer uit kruitresten op het lichaam dan wel de kleding (latex handschoenen en de mouwen van het jack) van Van der G. Op het pistool dat Van der G. tijdens zijn arrestatie, een kwartier na de moord op Fortuyn, bij zich droeg, is bloed van het slachtoffer gevonden. Op de broek van Van der G. troffen experts celmateriaal van Fortuyn aan. Ook zijn er ooggetuigen van de moord, waaronder LPF-kamerlid Smolders. Hij heeft Van der G. doorlopend in de gaten gehouden.

In de auto van Van der G. vond de politie een kaart van het Hilversumse Mediapark, waar Fortuyn op 6 mei na een radio-vraaggesprek werd neergeschoten. In de auto lag tevens een memo over dat interview. De auto van Van der G. stond in de omgeving van het Mediapark geparkeerd. Volgens aanklager Plooy is ook uit het computergebruik van Van der G. gebleken dat hij bewust naar de moord toewerkte.

Tot dusver weigert Van der G. opening van zaken te geven. Tegen rechercheurs praat hij alleen over koetjes en kalfjes. Zijn advocaten lieten op de eerste zitting wel weten dat de verdachte op enig moment een verklaring zal afleggen.

Het nieuws dat Volkert van der G. weer gaat eten, weerhoudt LPF-leden en leden van Leefbaar Nederland er niet van de aangekondigde ’omsingeling’ van de Bijlmerbajes door te laten gaan. Een actiecomité gaat zaterdag bij de gevangenis demonstreren omdat ze meer duidelijkheid willen over de voortgang van het onderzoek naar de moord op Pim Fortuyn. Van der G. zit in dit gevangeniscomplex. Volgens het actiecomité is het mogelijk dat Van der G. opnieuw stopt met eten. De actievoerders vinden dat dwangvoeding een optie moet blijven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer