Schoonhoven fout met sloop speelveld
DEN HAAG - De gemeente Schoonhoven en de provincie Zuid-Holland hebben waarschijnlijk een cruciale fout gemaakt met een plan voor de bouw van tien woningen op twee open speelveldjes aan de Ereprijs en Koninginnekruid.
Tot die conclusie kwam staatsraad A. Kosto van de Raad van State vrijdag tijdens een rechtszaak. De gemeente Schoonhoven maakte een tweede uitwerkingsplan om de woningbouw op twee voormalige kinderspeelveldjes mogelijk te maken.Dit tot groot ongenoegen van een aantal buurtbewoners. „Het veld was in het eerste uitwerkingsplan als groengebied en speelweide bestemd. Er stonden boompjes en struiken en de kinderen uit de wijk konden er geweldig goed spelen en voetballen. Vorige week heeft de gemeente de bomen en struiken weggehaald en een hek om het veld gezet”, zei bewoner Van der Linde.
Staatsraad Kosto zei met zoveel woorden dat gemeente en provincie iets gedaan hebben wat volgens de wet niet mag. In het eerste uitwerkingsplan uit 1998 is het veld als groengebied en speelweide bestemd. Dat is ook gerealiseerd en dan is het verboden nog eens een uitwerkingsplan maken om zo snel een terrein vol te kunnen bouwen.
De provinciewoordvoerder moest uiteindelijk erkennen dat het wel om een door de gemeente aangelegd en onderhouden speelveld en plantsoen ging en niet om een terrein dat al negen jaar braak lag. Eigenlijk had de provincie dat naar aanleiding van de bezwaren van omwonenden moeten controleren, maar ze heeft dat niet gedaan en zonder meer de bezwaren van de omwonenden in de prullenbak gedeponeerd.
Ook omwonende M. van Maastricht was niet te spreken over de opstelling van Schoonhoven. „De gemeente heeft ons enorm onder druk gezet. Wij zouden de burgers van Schoonhoven met onze bezwaren op hoge kosten jagen omdat de gemeente al contractuele verplichtingen met een projectontwikkelaar is aangegaan. Maar ik kan er toch niks aan doen dat de gemeente dat doet voordat duidelijk is of er gebouwd mag worden.”
De gemeentewoordvoerster van Schoonhoven overviel vervolgens iedereen met de mededeling dat de gemeente al in juli een bouwvergunning heeft verleend voor de tien woningen.
„Hoe kan dat nou, ik heb een bezwaarschrift tegen de bouwvergunning ingediend en helemaal niets meer van de gemeente gehoord?” vroeg de verbaasde Van Maastricht.
Mocht de Raad van State het plan afschieten dan kan de bouw fikse vertraging oplopen. Maar alleen als de bouwvergunning nog niet onherroepelijk is. Van Maastricht en Van der Linde zeiden alles in het werk te gaan stellen om de bouwvergunning te blokkeren. Uitspraak volgt over enkele weken.