Buitenland

Bhutto laat zich niet afschrikken en blijft

KARACHI (AP) - De Pakistaanse oud-premier Benazir Bhutto blijft in Pakistan. Zij laat zich er door geweld niet van weerhouden aan de parlementsverkiezingen mee te doen. Bhutto zei dit vrijdag op een persconferentie, daags na de bloedige aanslag in Karachi die aan 136 mensen het leven heeft gekost.

19 October 2007 21:43Gewijzigd op 14 November 2020 05:12

„Wij geloven dat alleen democratie kan voorkomen dat Pakistan uit elkaar valt en dat militanten de macht over nemen. Wij zijn bereid ons leven op het spel te zetten en wij zijn bereid onze vrijheid op het spel te zetten, maar wij zijn niet bereid om ons grootse land aan de militanten over te leveren”, aldus een strijdbare Bhutto.Bhutto zei ook dat de aanslag het werk was van twee mannen en dat haar veiligheidsmensen een derde man met een pistool en een vierde met een explosievengordel hadden gevonden. Verder zei de oud-premier dat zij voor haar terugkeer naar Pakistan door een bevriend land was gewaarschuwd dat zelfmoordterroristen erop uit waren gestuurd om haar te vermoorden. „Er was een zelfmoordcommando uit de gelederen van de taliban, een zelfmoordcommando van al-Qaida, een zelfmoordcommando van de Pakistaanse taliban en een vierde, een groep, ik meen uit Karachi”, aldus Bhutto.

Ze zei verder dat de verlichting was uitgeschakeld in de straat waar de aanslag werd gepleegd. Als dat niet het geval was geweest, hadden haar veiligheidsmensen de daders eerder zien aankomen, aldus de oud-premier, die zich haastte de verantwoordelijkheid voor de gebeurtenissen niet bij de Pakistaanse regering te leggen. Zij zei echter wel dat de leden van haar bewakingsdienst tevergeefs hadden geprobeerd telefonisch contact te krijgen met de Pakistaanse nationaal veiligheidsadviseur om de verlichting weer ingeschakeld te krijgen.

Volgens ziekenhuizen zijn bij de aanslag 136 doden en rond de 250 gewonden gevallen. Niet eerder vielen er bij een aanslag in het gewelddadige Karachi zo veel slachtoffers.

De verantwoordelijkheid is niet opgeëist, maar een bron bij de recherche zei dat de verdenking uitgaat naar de groep van Baitullah Mehsud, een talibangezinde krijgsheer uit het grensgebied van Afghanistan die contacten onderhoudt met al-Qaida. Volgens de Pakistaanse autoriteiten draagt de aanslag duidelijk het signatuur van al-Qaida. De krijgsheer zou met een aanslag op Bhutto hebben gedreigd. Aan de vooravond van Bhutto’s terugkeer zei een lid van het provinciebestuur van Sindh al dat Mehsud drie zelfmoordterroristen naar Karachi, de hoofdstad van de provincie, had gestuurd. Het kamp van Bhutto heeft de waarschuwingen van de autoriteiten echter in de wind geslagen, zei de chef veiligheid van de provincie Sindh.

President Pervez Musharraf toonde zich diep geschokt en noemde de aanslag „een samenzwering tegen de democratie.”

Bhutto keerde donderdagochtend vanuit jarenlange ballingschap terug in haar land. Ze vloog vanuit Dubai, waar ze een deel van de tijd woonde, naar Karachi, waar zeker 150.000 mensen op de been waren om haar te verwelkomen. Honderden bussen en andere voertuigen stonden bumper aan bumper langs de boulevard die van het vliegveld naar het centrum van de stad loopt. In Karachi waren strenge veiligheidsmaatregelen genomen om een aanslag op de 54-jarige Bhutto te voorkomen. Bij het vliegveld en langs de route die de oud-premier in Karachi aflegde, was 20.000 man politie ingezet. Daarnaast waren er veel paramilitairen en vrijwilligers van de oppositionele Pakistaanse Volkspartij (PPP) op de been.

Bhutto, die haar land in 1999 verliet omdat ze van corruptie werd beschuldigd, is naar Pakistan teruggekeerd in de hoop bij de in januari te houden parlementsverkiezingen voor de derde keer tot premier te worden gekozen. Mogelijk zal ze een politiek verbond sluiten met Musharraf, die in het jaar dat zij in ballingschap ging de macht greep en heeft beloofd zijn positie als legerleider op te geven.

Bhutto maakte de weg voor haar terugkeer vrij door een akkoord te sluiten met Musharraf. Musharraf won de eerder deze maand gehouden presidentsverkiezingen, maar omdat het hooggerechtshof zich nog moet uitspreken over de legitimiteit van zijn deelname is hij nog niet officieel tot winnaar uitgeroepen. Musharraf heeft gezegd pas na zijn herverkiezing te zullen opstappen uit het leger, een eis die Bhutto aan haar terugkeer verbond. Het akkoord met Musharraf houdt onder andere in dat Bhutto niet langer vervolgd zal worden voor corruptie. Ook over deze amnestie moet het hooggerechtshof zich overigens nog uitspreken. Als Bhutto onder Musharraf opnieuw premier wordt zullen ze zich samen voor taak gesteld zien het terrorisme op Pakistaanse bodem te bestrijden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer