Economie

„Wereldbank meer dan kredietverlener”

WASHINGTON (ANP) - De Wereldbank moet worden gezien als onderdeel van een breed netwerk en niet alleen als kredietverstrekker. De bank is er om arme landen te ondersteunen, maar kan ook leren van de ervaringen uit landen die al verder in hun ontwikkeling zijn.

19 October 2007 09:47Gewijzigd op 14 November 2020 05:12

Dat heeft de president van de bank, de Amerikaan Robert Zoellick, donderdag in Washington gezegd.Zoellick trad ruim drie maanden geleden aan als opvolger van de in opspraak geraakte Paul Wolfowitz en heeft onlangs een werkstrategie ontvouwd voor de bank, het belangrijkste instituut dat zich met ontwikkeling van arme landen bezighoudt. Deze strategie vormt een belangrijk agendapunt van de jaarvergadering van de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF), die deze week in de Amerikaanse hoofdstad wordt gehouden.

Zoellick maakt zich sterk voor een „duurzame globalisering” waar alle lagen van de bevolking van profiteren en legde er donderdag de nadruk op dat de bank daar niet alleen als geldschieter bij betrokken moet zijn. Door de overdracht van kennis kunnen arme landen een stap verder komen in onder meer de verbetering van bijvoorbeeld de financiële sector of de infrastructuur. Van belang is dat arme landen een basis hebben waarmee ze verder kunnen en dat zaken als corruptie geen kans krijgen, aldus Zoellick.

Zoellick ziet voor de bank een blijvende rol in de opkomende markten, die al verder zijn in hun ontwikkeling maar waar ook nog steeds sprake is van armoede. Critici menen dat de bank weinig meer te zoeken heeft in de zogeheten middeninkomenslanden, waar de bank de afgelopen tijd minder aan uitleent. De bankpresident zei donderdag dat de bank gebruik kan maken van ervaringen die landen op bepaalde gebieden hebben opgebouwd, zoals Brazilië met de ontwikkeling van biobrandstof.

Zoellick ziet het als een van de primaire taken van de bank om de armoede in de armste landen te bestrijden, vooral in Afrika. Verder legt hij in zijn strategie de nadruk op hulp aan landen die in oorlog zijn geweest. Andere aandachtspunten in zijn strategie vormen klimaatverandering, de bestrijding van ziekten zoals malaria en de ontwikkeling van de Arabische wereld.

De ontwikkelingsorganisatie Oxfam twijfelt aan Zoellicks streven dat arme landen de koers van hun ontwikkeling zelf meer moeten gaan bepalen. In een verklaring zei Oxfam (waarvan Oxfam Novib het Nederlandse onderdeel is) dat bij 85 procent van de leningen van de bank privatisering nog steeds als voorwaarde wordt gesteld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer