Binnenland

„Snel besluiten over jacht op zwijnen”

DEN HAAG - Minister Verburg (Landbouw) moet nu heel snel de knoop doorhakken over maatregelen waarmee de zwijnenpopulatie op de Veluwe kan worden teruggedrongen.

Regioredactie
19 October 2007 08:43Gewijzigd op 14 November 2020 05:12

De minister kan besluiten toch drukjacht toe te staan, ondanks verzet van de Tweede Kamer. Er zijn ook veelbelovende alternatieven, maar ook daarvoor is formele ontheffing van de jachtwet nodig.Dat zegt de Gelderse gedeputeerde H. Keereweer in een reactie op de weerstand van de Tweede Kamer tegen eenmalige drukjacht op wilde zwijnen op de Veluwe. De Tweede Kamer gaf minister Verburg (Landbouw) donderdag opdracht alternatieven te zoeken die ervoor zorgen dat de zwijnenpopulatie krimpt. Als er dit jaar niets meer wordt gedaan, is het probleem volgend jaar nog veel groter, aldus Keereweer.

De provincie Gelderland verleende begin oktober eenmalig ontheffing om de zogenoemde een-op-eenmethode ofwel drukjacht op wilde zwijnen toe te passen, omdat er naar schatting zo’n 6000 varkens op de Veluwe lopen, terwijl een aantal van ongeveer 800 exemplaren wordt beschouwd als optimaal. De ontheffing gaat op 1 november in, als de minister toestemming geeft. Volgens jagers zijn november en december de meest geschikte jachtmaanden.

De PvdA meent dat drukjacht niet de beste oplossing is, omdat het nog geen beproefde methode is en de resultaten dus onzeker zijn. Net als bijvoorbeeld de Partij voor de Dieren (PvdD) vindt de PvdA dat de huidige problemen zijn veroorzaakt door slecht jachtbeheer. Alternatieven zouden kunnen zijn: intensiever jagen met lokvoer, steviger hekken en meer rasters om de zwijnen in hun leefgebied te houden.

Keereweer noemt dat geen reële oplossingen. Staatsbosbeheer stelt volgens hem voor dat jagers nachtkijkers gaan gebruiken, aangezien de zwijnen vooral ’s nachts uit hun schuilplaatsen komen. Ook het gebruik van geluiddempers op de geweren zou goede resultaten geven. Maar die middelen zijn in de wet verboden. Ook daarvoor is dus een ontheffing nodig.

De provincie en minister Verburg vinden dat er op sommige plaatsen op de Veluwe sprake is van een onhoudbare situatie en ook is enorme schade aan tuinen en op campings aangericht. Ook waren de zwijnen dit jaar al de oorzaak van 355 verkeersongelukken. Gelderland wil het probleem nu eenmalig drastisch aanpakken, zodat het daarna nooit meer zo uit de hand kan lopen, aldus Keereweer.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer