Lucie bekent diefstal ”De seriemoordenaar”
Lucie de B. (40), de Haagse verpleegkundige die wordt verdacht van dertien moorden en vijf moordpogingen in vier ziekenhuizen, heeft donderdag voor de rechtbank in Den Haag bekend dat ze een aantal boeken heeft gestolen met titels als ”De seriemoordenaar” en ”In de huid van de seriemoordenaar”.
Ze verduisterde de boeken uit de bibliotheek van het Penitentiaire Ziekenhuis in Scheveningen. De rechters vonden de combinatie van de boekenkeuze van Lucie de B. en een reeks opmerkingen in haar dagboeken vreemd. In haar dagboeken omschreef Lucie zichzelf als psychopaat. Ook vroeg ze zich in de dagboeken af of ze zelf geen seriemoordenaar was.
„Ik was een beetje down”, zocht Lucie donderdag een verklaring voor haar leesgedrag. „Maar ik schreef wel meer rare dingen op. Ik denk dat mijn zelfbeeld heel slecht was op dat moment. Ik was een beetje aan het overdrijven.”
Lucie bekende donderdag ook dat ze in 1992 samen met een neef haar Canadese high school-diploma had vervalst. Ze had dat diploma nodig om te worden toegelaten tot de verpleegkundeopleiding in Nederland. De B. woonde twee jaar in Canada. Ze werkte daar onder meer in de prostitutie.
Tijdens eerdere rechtszittingen bleek al dat Lucie tijdens haar werk in de vier ziekenhuizen regelmatig medicijnen mee naar huis nam. Ook nam ze medische dossiers of kopieën daarvan mee naar huis, hoewel dat streng verboden is. Lucie verklaarde dat ze wist dat het niet mocht, maar dat ze de dossiers gebruikte bij medische cursussen die ze volgde.
Een deskundige van de Amerikaanse federale recherche FBI gaf donderdag uitvoerig uitleg over seriemoordenaars. C. Brantley, sinds 1983 in dienst bij de FBI en specialist op het gebied van gewelddadig crimineel gedrag, analyseerde op verzoek van het openbaar ministerie delen van het strafdossier en passages uit de dagboeken van Lucie de B. Ook voerde hij in Nederland gesprekken met de officieren van justitie en enkele leidinggevenden bij het onderzoek naar de verpleegkundige.
Brantley gaf uitgebreid uitleg over het fenomeen seriemoordenaars in gezondheidscentra. Hij maakte duidelijk dat dergelijke moordenaars doorgaans zeer georganiseerd te werk gaan. Ook proberen ze hun daad in de regel zeer goed te camoufleren. Seriemoordenaars in gezondheidscentra verdiepen zich vaak in de medische wetenschap, zodat ze de werking van medicijnen goed kennen. Op afdelingen waar ernstig zieke patiënten liggen, kunnen moorden onopgemerkt blijven, aangezien de levensverwachting van deze mensen al erg laag is.
Lucie de B. is naar eigen zeggen „geen gemakkelijk persoon” voor haar omgeving. Ze heeft een prostitutieverleden, had een problematische jeugd en veroorzaakte in haar omgeving talloze conflicten. Ze brak met haar familie, kreeg vaak ruzie tijdens haar werk als verpleegkundige en stond eind jaren ’80 twee jaar onder behandeling bij het Riagg wegens depressiviteit. Vanaf haar prille jeugd kampte Lucie met problemen. Haar ouders hadden een slecht huwelijk en er waren vaak ruzies in het gezin. De vader en moeder van Lucie maakten zich ook menigmaal schuldig aan alcoholmisbruik.
De rechtbank ging donderdag ook in op de overlijdensadvertentie van Lucie de B., die midden jaren ’90 werd geplaatst in de Haagsche Courant. Familieleden beweren dat Lucie die annonce zelf had laten plaatsen. Lucie ontkent dat. Ze zegt dat ze naar de redactie van de regionale krant heeft gebeld om uitleg te krijgen over het incident. Ondanks onderzoek kwam er geen duidelijkheid over de herkomst van de overlijdensadvertentie.
Het proces tegen De B. is een dag ’vertraagd’. Het OM heeft van de rechtbank tijd gekregen om nader onderzoek te doen. Justitie hoopte vandaag een hoogbejaarde ex-patiënt van Lucie de B. te vinden. De B. beweert dat ze met deze patiënt tarotkaarten (kaarten die de toekomst zouden voorspellen) heeft gelegd.
De verpleegkundige zegt dat ze stiekem tarotkaarten legde met aan haar zorg toevertrouwde patiënten. Daarmee verklaart ze een reeks raadselachtige passages uit haar dagboeken. Daarin heeft ze het over „dwangmatige neigingen” en een „groot geheim” dat mee in haar graf zou moeten. Het OM leest in de dagboekfragmenten een verkapte schuldbekentenis van de moord op patiënten. Als de bejaarde patiënte, naar wie nu een zoektocht wordt ondernomen, nog leeft en zegt dat ze nooit kaarten heeft gelegd met Lucie, maakt dat de tarotverklaring van de verpleegkundige ongeloofwaardig.
De rechtbank wees het verzoek van het OM om Lucie op te laten nemen in het Pieter Baan Centrum in Utrecht af. De behandeling van de zaak gaat komende maandag en dinsdag door. Maandag komt het OM met haar strafeis. Dinsdag houdt mr. A. P. Visser, de raadsman van De B., zijn pleidooi.