Economie

Minister: Geen politieke toets staatsfondsen

DEN HAAG - Minister Van der Hoeven van Economische Zaken ziet niets in een politieke toets van bedrijfsovernames door staatsfondsen uit China, Rusland of Arabische landen.

Redactie politiek
18 October 2007 09:31Gewijzigd op 14 November 2020 05:12
Minister Van der Hoeven wil geen politieke toets bedrijfsovernames. Foto ANP
Minister Van der Hoeven wil geen politieke toets bedrijfsovernames. Foto ANP

Dat zei ze woensdag tijdens een debat met de Tweede Kamer over de begroting van haar ministerie.SP-Kamerlid Gesthuizen had de minister gevraagd of zij wat zag in een maatregel die Duitsland overweegt om bedrijfsovernames door buitenlandse partijen binnen drie jaar te kunnen terugdraaien als blijkt dat deze ongewenste gevolgen hebben en er vooraf geen toestemming is gevraagd aan de overheid.

In veel Europese landen is onrust ontstaan omtrent staatsfondsen, die naar schatting al een kapitaal van ruim 1500 miljard euro beheren. Omdat de fondsen geld van de eigen overheid in het buitenland beleggen, bestaat de vrees dat deze investeerders behalve economische doelen ook politieke motieven nastreven.

Volgens Van der Hoeven zet overheidsbemoeienis marktwerking echter „op slot”, waardoor buitenlandse investeringen „aan je voorbijgaan.” Bovendien hebben veel staatsfondsen volgens de minister een goede staat van dienst. „Het gaat er vaak om dat je goede contracten sluit.”

Alleen voor strategische sectoren wil ze overheidsbemoeienis niet uitsluiten. Zo wil de minister buitenlandse politieke invloed vermijden in sectoren rond energie en infrastructuur. Volgens de bewindsvrouw wordt dit overigens al gewaarborgd door meerderheidsaandeelhouderschap van publieke aandeelhouders in deze sectoren.

De minister benadrukte woensdag opnieuw het belang van een onderzoek naar de opmars van staatsfondsen. „Om risico’s af te kunnen dekken, moet je weten waar je over praat.” Een zogeheten expertgroep zal hiertoe uiterlijk begin volgend jaar een rapport over staatsfondsen uitbrengen.

Tijdens het debat wees staatssecretaris Heemskerk een amendement af van CDA en PvdA om kleine winkeliers een financiële bijdrage te geven als ze zich beveiligen tegen criminaliteit. CDA-Kamerlid Ten Hoopen wilde hiervoor 12 miljoen euro uittrekken, om zo een motie uit te voeren die eerder was ingediend door de SGP.

Heemskerk ontraadde het wetsvoorstel. Volgens hem is geld niet het grootste probleem voor winkeliers die zichzelf willen behoeden voor criminaliteit. Hij ziet meer in zijn eigen aanpak, waarbij hij uitgaat van samenwerking tussen ondernemers om hun buurt veiliger te maken. Hij verhoogde nog tijdens het debat het budget hiervoor van 1 miljoen naar 4 miljoen euro.

De fracties van CDA, PvdA en SGP zegden echter toe vooralsnog vast te houden aan het eigen amendement, waarover in december zal worden gestemd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer