Binnenland

Rotterdam pakt lastige jongeren aan

ROTTERDAM - Rotterdam gaat overlastgevende jeugd hard aanpakken, onder het motto ”Ruimte geven door grenzen te stellen, Rotterdam doet het”.

Van onze correspondent
17 October 2007 10:45Gewijzigd op 14 November 2020 05:11

Dat maakten burgemeester Opstelten en de wethouders Geluk (Jeugd, Gezin en Onderwijs) en Kriens (Zorg, Welzijn en Maatschappelijke Opvang) dinsdag bekend.Zij presenteerden hun aanpak na afloop van een werkconferentie over jeugd en overlast in Rotterdam, waaraan gemeentelijke diensten, deelgemeenten, scholen, politie, justitie en jeugdwerk deelnamen. Daarbij waren tevens de ministers Rouvoet en Vogelaar en burgemeester Cohen van Amsterdam aanwezig.

„We gaan in Rotterdam fors investeren in het aanpakken van overlastgevende jeugd”, aldus burgemeester Opstelten. In zeven wijken met een hoog risico van jeugdoverlast en dertien wijken met een verhoogd risico worden alle middelen ingezet om de jeugdoverlast binnen vijf jaar te verminderen. Die aanpak staat onder regie van een speciaal daarvoor aan te stellen jeugdconsul. Ook wordt het instrument gezinscoaching aangescherpt. Er komt een onderzoek naar de mogelijkheid om kinderbijslag niet rechtstreeks aan de ouders maar via de gezinscoach uit te keren. Op de conferentie heeft minister Rouvoet toegezegd die mogelijkheid te zullen onderzoeken.

Daarnaast krijgt het jongerenwerk een impuls. Er komen vijftig jongerenwerkers bij die op wijkniveau aangestuurd worden door één regisseur. Volgens wethouder Kriens wordt er fors geïnvesteerd in de professionalisering van deze werkers. Per gezin komt er voortaan één actieprogramma: één gezin, één plan. „Daarmee kan sneller en effectiever worden opgetreden en wordt voorkomen dat iedere instantie voor zich met een jongere of met een gezin bezig is. We moeten voorkomen dat een jongere als een hete aardappel van de ene instantie naar de andere wordt doorgeschoven”, zegt wethouder Geluk. Speciale aandacht krijgt de nazorg voor jeugdige gedetineerden. Daarvoor wordt een justitiemarinier aangesteld.

Opstelten wil dat het kabinet hem de bevoegdheid verleent om opvoedingsondersteuning en andere vormen van gezinsondersteuning op te leggen. „Ouders die de opvoeding niet aankunnen moeten worden verplicht mee te doen aan begeleiding van zichzelf en hun kinderen”, aldus de burgemeester.

Verder moet de individuele aanpak van overlastgevende jongeren, die niet willen meewerken aan een contract waarin is vastgelegd dat ze zich aan bepaalde gedragsregels (FF Kappe) moeten houden, een wettelijke verankering krijgen, waardoor sancties mogelijk worden. Tenslotte wil wethouder Geluk ernstig overlastgevende jongeren in zogenoemde campussen plaatsen. Wethouders Kriens spreekt van een trendbreuk in de aanpak van overlastgevende jongeren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer