Hof wijst claim tegen gebroeders Baan af
ARNHEM - De oprichters van het softwarebedrijf Baan, Jan en Paul Baan, hoeven geen schadevergoeding te betalen aan beleggers die zeggen gedupeerd te zijn door de val van het bedrijf op de beurs eind jaren negentig.
Met dit arrest van het gerechtshof in Arnhem wordt een uitspraak door de rechtbank in 2005 bevestigd.Ruim 180 beleggers hadden in hoger beroep een schadevergoeding geëist tegen de gebroeders Baan, omdat ze zich onder meer schuldig zouden hebben gemaakt aan misleiding van beleggers en aan boekhoudfraude. „Dat daarvan sprake was, is niet uit de stellingen van de beleggers af te leiden”, aldus het hof. Het hof concludeert ook dat er geen transacties zijn verzwegen, iets wat beleggers wel beweerden. „Deze transacties staan wel degelijk in de jaarstukken van Baan Company beschreven.”
De aandelenkoers van het Puttense softwarebedrijf raakte eind jaren negentig in een vrije val, nadat was gebleken dat de onderneming de omzetcijfers rooskleurig had voorgesteld. De onderneming is nu in Amerikaanse handen. Jan en Paul Baan zijn niet meer bij het bedrijf betrokken.
Eind vorig jaar trof Jan Baan nog een schikking van onbekende grootte met een groep van twintig gedupeerde beleggers. In 2003 kwam Baan ook al met Amerikaanse beleggers een schikking overeen van 32,5 miljoen dollar (21 miljoen euro).
Na zijn afscheid van Baan Company zette de softwarepionier Jan Baan in het najaar van 2000 in stilte Cordys op. Deze onderneming specialiseerde zich in de computerprogrammatuur voor de integratie van verschillende softwaresystemen, bijvoorbeeld als bedrijven fuseren.
In juli vorig jaar deed Baan bij Cordys een stapje terug. Gedurende een jaar bekleedde Loek van den Boog de functie van bestuursvoorzitter. Sinds deze zomer staat Baan zelf weer aan het roer.