Turks kabinet vraagt goedkeuring voor inval Irak
ANKARA - De Turkse regering heeft een motie naar het parlement gestuurd waarin toestemming wordt gevraagd voor een inval in Noord-Irak.
De regering wil in Irak optreden tegen Koerdische strijders die actief zijn op Turks grondgebied. Regeringswoordvoerder Cemil Cicek zei te hopen dat het parlement nog deze week over de motie stemt.Het enige doelwit van het Turkse leger zou in het geval van een inval de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) zijn, zei Cicek. Maar de regering prefereert een oplossing waarbij Irak niet hoeft te worden binnengevallen, aldus de woordvoerder.
Als de motie wordt aangenomen blijft zij een jaar geldig, maar het is niet zo dat het Turkse leger dan zeker een aanval zal uitvoeren. De regering van premier Recep Tayyip Erdogan heeft in 2003 al tweemaal eerder toestemming gekregen van het parlement om een aanval over de grens uit te voeren, maar toen werd niet opgetreden.
In het Iraaks-Turkse grensgebied wordt de laatste tijd zwaar gevochten. Afgelopen vrijdag nog zouden Koerdische strijders aanvallen hebben uitgevoerd op doelen in Turkije, waarna het Turkse leger in het weekeinde Koerdische doelen in Noord-Irak met artillerievuur heeft bestookt. Koerdische bewoners van het gebied hebben de Amerikanen opgeroepen in te grijpen. De Verenigde Staten hebben NAVO-bondgenoot Turkije gemaand geen militairen naar Noord-Irak te sturen en zich in te zetten voor een diplomatieke oplossing. Een woordvoerder van het Witte Huis riep Turkije opnieuw op te gaan praten met Washington en Bagdad en geen „in potentie destabiliserende acties” te ondernemen. Ook de Iraakse regering dringt aan op een diplomatieke oplossing. De Iraakse vicepresident, Tareq al Hashemi, overlegt dinsdag in Ankara met Erdogan.
Ook NAVO-secretaris-generaal De Hoop Scheffer riep Turkije en de Koerdische organisatie PKK op tot terughoudendheid. Hij zei dat maandag in een persgesprek in Brussel. „Ik begrijp ten volle de diepe emoties in Turkije als er vrijwel dagelijks burgers worden gedood bij aanslagen”, zei hij. „Ik begrijp dat het diep ingrijpt, dat het een drama is.”
Voor de NAVO is de PKK een terroristische organisatie, net als voor de EU. „Ik kan niet vooruitlopen op een debat in het Turkse parlement, maar roep wel iedereen op tot matiging”, aldus De Hoop Scheffer.