President China dreigt Taiwan
PEKING - De Chinese president Hu Jintao heeft Taiwan gewaarschuwd zich niet onafhankelijk te verklaren. Hu zei maandag bij de opening van het congres van de Communistische Partij in Peking dat China op vreedzame wijze zal blijven streven naar de hereniging met Taiwan.
Volgens een aan de media uitgereikte kopie van zijn toespraak, heeft Hu tot een vredesverdrag met Taiwan opgeroepen. De president stelde echter ook dat China „nooit zal toestaan dat Taiwan zich afscheidt van het moederland.”In de ogen van China is Taiwan sinds 1949 een afvallige provincie en elke directe of indirecte verwijzing naar een mogelijke Taiwanese onafhankelijkheid leidt in Peking steevast tot felle reacties. Peking heeft al verscheidene malen gedreigd met militair ingrijpen als het kapitalistische Taiwan zich niet gedeisd houdt.
Hu riep ook op de Chinese strijdkrachten te moderniseren. Computers en informatietechnologie moeten de komende jaren een grote rol gaan spelen in de militaire strategie. Hu ontkende dat China een „militaire bedreiging voor andere naties” is.
Het congres van de alleenheersende Communistische Partij wordt om de vijf jaar gehouden. In de enorme Hal van het Volk komen meer dan 2200 gedelegeerden bijeen van een partij, die iets meer dan 73 miljoen leden telt. Ze is daarmee de grootste politieke partij ter wereld.
Hu zei tegen de gedelegeerden dat het voortbestaan van de Communistische Partij in gevaar kan komen door corruptieaffaires. Hij zei dat een langdurige strijd tegen corruptie noodzakelijk is. „Een klein aantal leden van het partijkader is niet eerlijk en niet oprecht”, aldus de president.
Verder zei Hu dat hij op een evenwichtigere wijze naar economische groei voor China wil streven. De president wil dat er verantwoordelijker met energie wordt omgegaan en dat er minder schadelijke stoffen worden uitgestoten.
Een woordvoerder van de partij zei zondag dat het congres een blauwdruk voor politieke hervormingen zal opleveren, maar dat een ommezwaai naar een meerpartijendemocratie naar westers model daarbij niet tot de mogelijkheden behoort.
Tijdens het congres zullen alle ogen gericht zijn op de rijzende ster binnen de partij, Li Keqiang. Als vertrouweling van de president wordt hij gezien als de meest waarschijnlijke kandidaat om Hu op te volgen. De opkomst van deze 52-jarige econoom geeft aan hoe China aan het veranderen is. Net als Hu maakt Li deel uit van een nieuwe generatie Chinese leiders; pragmatisch, en met veel ervaring in het economische en financiële circuit. Zij vormen een schril contrast met de soldaten en ingenieurs die het land voorheen regeerden.
Deze week zullen de afgevaardigden op het congres een nieuw centraal comité van de partij kiezen. Een deel van het centraal comité vormt het politbureau, dat wordt geleid door het machtige, negen leden tellende permanente comité. Naar verwachting zal Hu zijn protégé Li Keqiang voor een plek in het permanente comité voordragen, waar volgens sommigen de werkelijke macht in China ligt.