Economie

Financieringstekort keert terug in de VS

De Amerikaanse Republikeinse regering verwacht de komende jaren een terugkeer van de financieringstekorten waaraan een eind kwam tijdens de laatste jaren onder de Democratische president Clinton.

Van onze correspondent
29 November 2001 09:54Gewijzigd op 13 November 2020 23:17

Volgens Mitchell Daniels, directeur begroting van het Witte Huis, zijn de economische stagnatie en de hoge kosten van de huidige antiterreurcampagne belangrijke oorzaken voor deze ontwikkeling.

De Democraten denken daar anders over. „De belangrijkste oorzaak voor het tekort dat zich nu weer manifesteert, is de massale belastingverlaging die de regering-Bush in het voorjaar doordrukte. Het ging het land toen al minder voor de wind –lang voor de septemberaanslagen– en wij hebben er toen al nadrukkelijk op gewezen dat wij ons een belastingverlaging van 1,35 biljoen dollar niet konden veroorloven”, aldus Democratisch senator Kent Conrad, voorzitter van de begrotingscommissie van de Senaat.

De terugkeer van begrotingstekorten en het feit dat een groep topeconomen eerder deze week verklaarde dat de Amerikaanse economie sinds maart in een recessie verkeert, maakt de discussie tussen Republikeinen en Democraten over een economisch stimuleringspakket beduidend moeilijker. De Republikeinen pleiten in dit verband voor nog meer belastingverlaging, zowel voor particulieren als voor het bedrijfsleven. De Democraten pleiten daarentegen voor meer steun voor de laagste inkomenscategorieën en voor meer overheidsuitgaven.

Dat het Amerika niet voor de wind gaat, bleek woensdag ook uit het zogeheten ”Beige Book” van de Fed, het stelsel van Amerikaanse centrale banken. Het gaat hier om regionale economische rapporten van de twaalf centrale banken van de VS. Uit deze rapportage blijkt dat de industriële productie vrijwel overal verder terugloopt en dat ook de dienstensector matiger functioneert dan werd verwacht.

Cadeauseizoen
De Fed noemt de economische activiteit in oktober en november „over het algemeen zwak.” Er zijn echter ook enkele lichtpunten. De huizenmarkt blijft goed overeind, net als de autosector, en het toerisme lijkt weer iets aan te trekken. De detailhandel noteert tot nu toe echter matige belangstelling in het belangrijkste cadeauseizoen van het jaar, dat officieel vorige week begon na Thanksgiving Day op 22 november.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer