Overheid behoudt zeggenschap Schiphol
DEN HAAG (ANP) - De overheid houdt volledige zeggenschap over luchthaven Schiphol. Na een beursgang is ook de verkoop van een deel van de aandelen van de baan.
Volgens minister Bos (Financiën) zitten er te weinig voordelen aan het afstoten van aandelen en is er onvoldoende draagvlak voor. Schiphol, van groot belang voor de Nederlandse economie, wil verder groeien en dat staat op gespannen voet met de belangen van omwonenden en het milieu. „Die uitdagingen kunnen we beter aan als Schiphol in publieke handen blijft”, zei Bos vrijdag na afloop van de ministerraad.Het Rijk en de gemeente Amsterdam hebben allebei belangen in de luchthaven: het Rijk zit er voor driekwart in, Amsterdam heeft 21,8 procent van de aandelen.
Het vorige kabinet zette onder leiding van toenmalig VVD-minister Zalm (Financiën) in op een beursgang, maar Amsterdam weigerde daarmee in te stemmen. Het leidde tot een flinke botsing tussen Zalm en de Amsterdamse wethouder L. Asscher (PvdA).
Het huidige kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie zocht weer het overleg met Amsterdam en legde in zijn regeerakkoord vast dat er van een beursgang geen sprake kon zijn. Wel zou er gezocht worden naar andere manieren om geld vrij te maken. Schipholdirecteur G. Cerfontaine zag als alternatief voor de door hem gewenste privatisering wel iets in de onderhandse plaatsing van aandelen. Een kleine groep grote beleggers zou dan een belang in Schiphol nemen.
Het kabinet kiest daar niet voor. Volgens Bos zijn alle mogelijkheden bekeken, maar is er afgemeten aan de wens tot voldoende zeggenschap en draagvlak geen beter alternatief. „We denken dat het belangrijk is om zelf de vinger aan de pols te houden”, aldus Bos.
Het kabinet slaagt er wel in om extra geld vrij te maken door van Schiphol een hogere winstuitkering te eisen, het zogenoemde superdividend. Nog niet vastgelegd is waar dat extra geld aan besteed wordt.
Een meerderheid in de Tweede Kamer en de gemeente Amsterdam reageerden positief op het kabinetsbesluit. „Heel verstandig”, aldus wethouder Asscher. „Ik denk dat deze beslissing ook voor de directie van Schiphol goed is, omdat er eindelijk een eind is gekomen aan de jarenlange discussies.”
Oppositiepartij VVD is zeer teleurgesteld.