„Nobelprijs moet Kyoto versterken”
AMSTERDAM - De toekenning van de Nobelprijs voor de vrede aan Al Gore en het VN-panel IPCC moet gevolgen hebben voor de onderhandelingen later dit jaar over de opvolger van het Kyotoverdrag. Dat stelde de milieubeweging Greenpeace vrijdag.
In het Kyotoverdrag van de Verenigde Naties beloofden industrielanden de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Kyoto loopt tot 2012. Op het Indonesische eiland Bali gaan regeringen in december onderhandelen over de jaren daarna. Zij hopen daarover in 2009 een nieuw verdrag te sluiten. De Amerikaanse regering heeft het verdrag nooit ondertekend. President George Bush vindt dat klimaatbeleid de economische groei niet mag hinderen.Volgens Greenpeace sluit het Nobelcomité zich met de toekenning van de prijs aan de voormalige Amerikaanse vicepresident Gore aan bij de groeiende groep mensen die wil dat „de Amerikaanse regering gaat deelnemen aan de internationale inspanning om de klimaatcrisis op te lossen.”
Het Witte Huis heeft gisteren Gore en het VN-panel gecomplimenteerd met het winnen van de Nobelprijs. Een regeringswoordvoerder maakte echter duidelijk dat het Amerikaanse klimaatbeleid nu niet zal worden gewijzigd.
Al Gore zal zijn Nobelprijs voor de vrede niet gebruiken als springplank om alsnog mee te doen aan de race om het presidentschap in 2008. Volgens onder meer de Amerikaanse nieuwszender CNN heeft Gore nog altijd ambities om ooit president te zijn, maar in de lopende campagne wil hij niet instappen. Hij denkt ook dat Hillary Clinton de kandidaat voor de Democraten zal zijn en dat hij daaraan niets meer kan en wil veranderen. De Democraat Gore heeft publiekelijk steeds gezegd niet te zullen meedoen aan de verkiezingen, maar de druk vanuit onder meer Democratische gelederen om dat standpunt te wijzigen, is de afgelopen weken sterk gegroeid. Er is zelfs een speciale website die een kandidatuur van Gore propageert.
Secretaris-generaal Ban Ki Moon van de Verenigde Naties heeft gisteren laten weten opgetogen te zijn over de toekenning van de Nobelprijs aan Gore en het IPCC. Volgens Ban is er nu „geen twijfel meer mogelijk” dat klimaatsveranderingen de wereld beroeren.
Premier Balkenende vindt dat Al Gore veel gedaan heeft om het bewustzijn over het klimaatprobleem te bevorderen. „Zowel zijn boek als zijn film hierover mag er zijn”, aldus de minister-president gisteren.
De Tsjechische president Vaclav Klaus heeft kritiek op de toekenning van de Nobelprijs aan Gore. Het verband tussen wereldvrede en de „activiteiten” van Gore is „onduidelijk”, aldus een verklaring van het kantoor van de neoliberaal Klaus.
„De twijfels van Gore zijn geen bijdrage aan de grondslagen van de beschaving”, stelt Klaus. Hij heeft al vaker kritiek geuit op de klimaatideeën van Gore. Tijdens een recent interview met een Praagse krant zei Klaus „een grotere onzin dan de bewijzen dat de mens de aarde vernietigt, nog nooit te hebben gehoord.”
Onderzoeker Bert Metz van het Milieu en Natuurplanbureau (MNP) in Bilthoven noemde de toekenning van de Nobelprijs voor de vrede aan het IPCC een complete verrassing. „Dat is zeker een felicitatie waard.”