Geen verbod op verrijkte kippenkooi
DEN HAAG - De verrijkte kooi in de legpluimveehouderij wordt niet verboden. De Tweede Kamer wil dat graag, maar het kabinet acht een verbod „niet proportioneel.”
Dat schrijft minister Verburg van Landbouw in haar Nota Dierenwelzijn, die ze vrijdag naar de Kamer heeft gestuurd.Een verrijkte kooi is iets groter dan de standaard legbatterijruimte. Verder is de kooi voorzien van een zitstok en is er een kleine nestruimte. De Kamer vindt de kooi niet diervriendelijk genoeg en wil dat kippen betere voorzieningen krijgen.
Verburg wil echter niets weten van een verbod op de verrijkte kooi. Zo’n verbod alleen in Nederland is volgens haar „zeer ingrijpend” en heeft „grote economische en sociale gevolgen voor de sector.” Een deel van de sector zal dan namelijk noodgedwongen zijn deuren moeten sluiten. De kippensector zal uitwijken naar het buitenland. Daar is het dierenwelzijn niet mee gediend, vindt Verburg. Ze noemt een verbod daarom „niet proportioneel” en „niet verantwoord.”
De PVV vindt het negeren van de Kamerwens „ronduit schandalig” en wil dinsdag een spoeddebat aanvragen.
In de Nota Dierenwelzijn staat verder dat er nieuwe, duurzame en welzijnsvriendelijke stallen moeten komen. Het transport van dieren moet verbeteren. Op termijn zal het langeafstandstransport van dieren voor de slacht worden verboden. Mensen die dieren mishandelen, krijgen een langjarig verbod op het houden van dieren. Honden moeten vanaf 2011 allemaal een chip hebben. De nertsenfokkerij wordt niet verboden.
Consumenten moeten zich bij hun aankopen ook meer bewust worden van dierenwelzijn, zei Verburg in een toelichting op haar nota. Ze zegde daartoe een convenant toe tussen overheid, producten, verwerkende industrie, supermarkten en horeca voor duurzaam vlees. „Mensen moeten in de winkel een stukje vlees kunnen kopen van dieren die het tijdens hun leven iets beter hebben gehad dan andere”, aldus Verburg. Ze zei er wel onmiddellijk achteraan dat de overheid mensen niet gaat dwingen tot ander koopgedrag.
Dieren worden te vaak beschouwd als mensen, stelde Verburg gisteren. Ze worden gefokt volgens door mensen ingestelde schoonheidseisen en soms eten ze thuis met de pot mee. Dat blijft veelal niet zonder gevolgen voor het dier, waarschuwde de minister: „Op dit moment lijdt naar een voorzichtige schatting 40 procent van de honden en 35 procent van de katten aan overgewicht.” Verburg kondigde daarom een campagne aan over goede verzorging van dieren. Die moet eind deze maand van start gaan. De minister komt niet met nieuwe wetgeving. Dat is niet effectief, denkt ze, omdat die lastig te handhaven is.