Modern ontspannen
Om de in het huidige tijdsgewricht nogal veel voorkomende werkstress van je af te schudden, kun je natuurlijk eenvoudig met je blote voeten in een bak heet water gaan zitten, of een eind gaan fietsen. Maar waarom niet kiezen voor modernere vormen, zoals een stoelmassage of een uurtje floaten? Effectief en intensief ontspannen voor overactieve stresskippen.
Lekker losjes
Het kan in de middagpauze en het pak hoeft niet eens uit. Wie zijn rug en schouderpartij eens flink wil losmaken, stapt gewoon binnen bij bijvoorbeeld Losjes aan de Utrechtse Twijnstraat en neemt plaats op de massagestoel. „Voorover leunen”, zegt masseur Pim Vree.Op een massagestoel zit je eigenlijk niet, je hangt er min of meer voorover in. De onderbenen op twee schuin opstaande steunen, het hoofd op een andere steun met uitsparing voor ogen, neus en mond, de armen voor het lichaam op comfortabele armkussens. Die houding alleen is al ontspannend. Jammer dat je zo niet achter een bureau kunt zitten.
Het enige wat je hoeft te doen, is zo relaxed mogelijk in de stoel hangen. Vree duwt en kneedt. Ruggenwervel, schouders, armen, vingertoppen. Nooit geweten dat een lichaam zo veel spieren telt. Nooit geweten dat die nog kunnen ontspannen ook. Dat vergt trouwens nog best wat inspanning -tja, tegenstrijdig woord in dit verband- voor een ongeoefende massageklant. Na twintig minuten is Vree klaar. Het resultaat? Inderdaad: losjes.
Even een stoelmassage pakken wordt steeds populairder. „Het grote voordeel is de laagdrempeligheid”, zegt Vree. Voor een stoelmassage hoeft niemand uit de kleren en doordat ze in een stoel plaatsheeft, hebben mensen ook niet het gevoel volledig overgeleverd te zijn aan de masseur, wat bij een traditionele massage op een tafel nogal eens het geval is. Daarbij komt dat deze vorm van massage erg mobiel is. Stoelmassages hebben daarom vaak op locatie plaats. „Er worden regelmatig mensen in de middagpauze door hun baas hiernaartoe gestuurd. Maar wij gaan ook bij ze langs”, zegt Vree.
Veel grote bedrijven, zoals onder meer KPN en Philips, bieden werknemers al de gelegenheid binnen de kantoormuren met enige regelmaat op de massagestoel plaats te nemen. Daarvoor zijn speciale stoelmassageabonnementen af te sluiten. Volgens Vree wordt dat steeds aantrekkelijker. „Een stoelmassage is sinds zes jaar fiscaal aftrekbaar”, zegt hij, „en onder bepaalde voorwaarden is zelfs overheidssubsidie mogelijk.”
Opvallend is dat het gros van de klanten bij Losjes, zo’n 70 procent, bestaat uit mensen met klachten. Waarom gaan die niet gewoon naar een fysiotherapeut? Vree: „Mensen zijn in toenemende mate bereid te betalen voor hun gezondheid. Daarbij komt dat een fysiotherapeut tegenwoordig veel meer werkt met oefeningen en houdingstherapie dan met massage. En, ook niet onbelangrijk, massage komt meer en meer uit de alternatieve hoek.” Dat laatste juicht Vree toe. Daarom koos hij bij de start van massage- annex kapperszaak Losjes, drie jaar geleden, bewust voor de naam massagewinkel in plaats van massagepraktijk. „Een bezoek aan de massagewinkel wordt wat mij betreft net zo gewoon als een bezoek aan de kapper.”
Een stoelmassage van 20 minuten kost bij Losjes 19 euro. Meer informatie: www.losjes.nl.
Bitterzout drijven
Zweven, dobberen, hangen. In de baarmoederlijke beslotenheid van de floatcabine in het Rotterdamse Float Plaza is het stil en donker. Er is alleen het drijven. Na een tijdje zelfs dat niet meer. Alleen jij en je hoofd en het bonzen van je hart. En het zoute, zoute water.
Medewerker Dominiek Post wijst de weg. In een ruimte die nog het meeste weg heeft van een flinke badkamer wordt de potentiële floater alleen gelaten. De deur mag op slot. Een rustgevend muziekje en gedimd blauw licht zorgen voor de eerste ontspanning. De klep van de floatcabine met daarin 800 liter water en 500 kilo bitterzout staat uitnodigend open. Even afspoelen onder de douche, oordoppen in en dobberen maar. De klep van de cabine hoeft niet omlaag, licht en muziek hoeven niet uit. Maar de ultieme floatervaring geschiedt in duisternis en stilte. Dicht dus die klep, en uit die lampen.
Het water en de lucht in de cabine hebben dezelfde temperatuur als het lichaam, zodat de floater op geen enkele wijze hinder van welke prikkel dan ook ondervindt. En dat is precies de bedoeling van floaten. Volgens de theorie zorgt het ontbreken van externe prikkels ervoor dat lichaam en geest totaal ontspannen. De hersenactiviteit gaat omlaag naar de zogenoemde thetafase, een toestand vergelijkbaar met de remslaap.
Dat mag allemaal zo zijn, de beginnende floater heeft in eerste instantie niet bepaald het gevoel in de thetafase te verkeren. Het is wennen, aan het zout (niet in de ogen wrijven, dat handdoekje hangt er niet voor niks) en aan het gewichtsloze drijven (die alle kanten op dobberende benen en armen, zijn die van mij?). Na ruim een halfuur voelt het allemaal redelijk relaxed aan en wordt het zoute liggen zelfs erg aangenaam. Maar de -onbewuste- angst in slaap te vallen houdt volledige ontspanning tegen. Als dat na krap een uur toch bijna dreigt te gebeuren, floept het licht in de cabine alweer aan en klinkt de beschaafde stem van Dominiek door de intercom: „De floatsessie is voorbij, u kunt gaan douchen.” Dat is wel nodig ook, met kilo’s zout in het haar.
Uit een studie uit 2005 van de universiteiten van Amsterdam en Leiden zou blijken dat floaten een effectiever stressbestrijdingsmiddel is dan andere ontspanningsmethoden. De onderzoekers concluderen dat de positieve effecten van floaten sterker worden bij herhaaldelijk gebruik van het zoutwaterbad. Floaten kun je dus leren. Marc Lauwerys, eigenaar van Float Plaza, is geoefend. „Als ik ga liggen, val ik na een paar minuten als een blok in slaap”, zegt hij. Er zouden zelfs mensen de nacht doorbrengen in een floatcabine. Vier uur slapen in het water staat gelijk aan acht uur in een bed. Je moet er wat voor overhebben.
Bang om onder water te verdwijnen hoeft in elk geval niemand te zijn, zegt Dominiek. „Daarvoor is het water echt te zout.” Toch blijkt de totale overgave aan het bitterzilte vocht voor sommigen een enge belevenis. „Pas kwam er een mevrouw die het zo vreselijk vond dat ze er maar bij was gaan zitten.”
Een uur floaten kost bij Float Plaza in Rotterdam 37,50 euro. Meer informatie: www.floatplaza.nl.