Buitenland

Abbas: Deel Westoever ruilen voor grond Israël

RAMALLAH - De Palestijnse president Mahmud Abbas is bereid een deel van de Westelijke Jordaanoever aan Israël af te staan, als Israël in ruil een even groot deel van zijn grondgebied afstaat. Dat heeft hij woensdag gezegd. Het traditionele Palestijnse standpunt is dat Israël de gehele Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem moet teruggeven aan de Palestijnen.

Buitenlandredactie
11 October 2007 11:45Gewijzigd op 14 November 2020 05:10

Israëlische en Palestijnse onderhandelaars zijn momenteel bezig gezamenlijk een document op te stellen dat de basis moet vormen voor vredesonderhandelingen. In een televisie-interview zei Abbas weliswaar dat de Palestijnen een volledig soevereine staat willen stichten op de 6205 vierkante kilometer van de gehele Westoever en de Gazastrook, maar hij liet de mogelijkheid van een landruil open. Abbas herinnerde er nogmaals aan dat zijn claim voor teruggave van de Westoever en Oost-Jeruzalem wordt ondersteund door resoluties van de Verenigde Naties. Ook zei Abbas dat Oost-Jeruzalem de hoofdstad van de Palestijnse staat moet worden.In Oost-Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever wonen, met de instemming en steun van de regering, veel Joodse kolonisten. Het is zeer onwaarschijnlijk dat Israël bereid is de gebieden op te geven. De gezamenlijke visie moet volgende maand op een conferentie over het Midden-Oosten in het Amerikaanse Maryland worden gepresenteerd.

Medewerkers van Abbas hebben gezegd dat hij met de Israëlische premier Ehud Olmert is overeengekomen land op de Westoever te ruilen voor eenzelfde oppervlakte aan Israëlisch land, zodat Israël de grote nederzettingen op de Westoever kan annexeren en de Palestijnen een verbinding krijgen tussen de Gazastrook en de Westoever. Abbas zou 2 procent van de oppervlakte van de Westoever hebben aangeboden; Olmert zou 6 tot 8 procent willen. Medewerkers van Abbas die dit zeiden, wilden niet met hun naam in de krant.

Ondertussen verklaarde Hamas woensdag dat de alleenheerschappij van de radicale Palestijnse beweging in de Gazastrook slechts „tijdelijk” is.

„Er is serieuze beweging op het terrein van Palestijnse dialoog, en wij hebben ingestemd met een dialoog met Fatah in een van de Arabische hoofdsteden”, aldus Hamasleider Ismail Haniyah in een „urgente verklaring” op internet, waarin de gesprekken over verzoening worden aangekondigd.

Hamas heeft het sinds juni alleen voor het zeggen in de Gazastrook, terwijl de Fatahbeweging van president Mahmud Abbas het voor het zeggen heeft op de Westelijke Jordaanoever. Daardoor zijn er al maanden twee concurrerende besturen in de twee autonome Palestijnse gebieden, die vroeger een bestuurlijke eenheid vormden.

De laatste Israëlische bank die zakendeed met banken in de Gazastrook heeft woensdag zijn banden met die financiële instanties verbroken. Daarmee volgde de Israëlische Kortingsbank de bepaling van zijn regering dat Gaza „vijandelijk gebied” is.

De bank Hapoalim sneed al eerder de banden met de banken in Gaza door. De Kortingsbank en Hapoalim waren de enige Israëlische banken die contact hadden met instanties in Gaza. De Palestijnen hebben geen eigen munt en gebruiken de Israëlische shekel.

Israël verklaarde vorige maand de kuststrook tot vijandelijk gebied omdat de militante Hamas er de macht heeft overgenomen door de troepen van de Fatahpartij van president Mahmud Abbas te verslaan. Door Gaza tot vijandelijk gebied uit te roepen, kan Israël de toevoer van brandstof, elektriciteit en water naar het gebied stopzetten. Dit is echter nog niet gebeurd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer