Economie

Banenverlies Unilever door sluiting fabrieken

AMSTERDAM (ANP) – Unilever schrapt in Nederland extra banen in het kader van een wereldwijde reorganisatie bij het voedings– en wasmiddelenconcern. De fabrieken in Delft (Calvé), Vlaardingen (Cif) en Loosdrecht (Knorr en Conimex) gaan dicht. Gdwongen ontslagen worden niet uitgesloten.

9 October 2007 19:32Gewijzigd op 14 November 2020 05:10

Unilever maakte dinsdag bekend dat er 474 banen verdwijnen. De banenreductie komt bovenop een al eerder aangekondigde reorganisatie, waarbij 150 banen komen te vervallen door de samenvoeging van het kantoor in Brussel en Rotterdam. Unilever kondigde in augustus aan dat er binnen vier jaar bij het concern in totaal 20.000 banen verdwijnen.De vestigingen in Delft, Vlaardingen en Loosdrecht worden gesloten omdat er sprake is van overcapaciteit. „Unilever wil zijn concurrentiepositie verbeteren, de overcapaciteit aanpakken en de groei in Europa versnellen", aldus directievoorzitter Kees van der Waaij van Unilever Nederland.

Bovendien is de productie in andere fabrieken in Europa volgens Van der Waaij structureel goedkoper. De productie van de vestigingen worden door andere fabrieken in Europa overgenomen. Zo wordt de fabricage van Calvé–pindakaas in Delft overgenomen door de fabriek in Rotterdam.

„Onderzoek wees uit dat sluiting de enige oplossing is. Het is een moeilijke dag voor Unilever", aldus de directievoorzitter. „Dit is een zeer ingrijpende beslissing".

CNV Voeding reageert „geschokt" op de plannen van Unilever. De vakbond is niet overtuigd van de noodzaak van de maatregelen. „Ik wil eerst nut en noodzaak vastgesteld zien", aldus Frans van de Veen van CNV Voeding. Het door de vakbond gestelde ultimatum blijft van kracht. De vakbond eist een sociaal plan zonder gedwongen ontslagen en zegt dat de leden bereid zijn tot acties en stakingen.

Garanties op een baan worden volgens Van der Waaij nooit gegeven. „Maar we voelen ons verantwoordelijk voor de mensen. We laten ze niet in de steek. Unilever zal zijn uiterste best doen om de werknemers te begeleiden van werk naar werk, binnen of buiten Unilever".

Ook FNV Bondgenoten heeft dinsdag verontwaardigd gereageerd. Het bedrijf kiest ervoor te saneren, in plaats van te investeren in mensen, aldus een woordvoerder. Maandag nog heeft de bond Unilever een ultimatum gesteld in de vastgelopen cao–onderhandelingen. De bond eist onder meer dat er de komende drie jaar geen fabriek meer dicht gaat en wil ook een baangarantie van drie jaar voor alle werknemers.

In Delft, waar pindakaas en sauzen van Calvé worden gemaakt, verdwijnen 170 banen. Werknemers van de Calvé–fabriek reageerden verslagen op het nieuws. „Er was een tijd wat gerommel in het bedrijf, maar dat het zo afloopt is een absolute verrassing", aldus een medewerker. „Pindakaas hoort bij Delft". Ook de gemeente betreurt de sluiting van de fabriek in de stad. „Voor veel Delftenaren is de geur van Calvé ’thuiskomen’.

Overplaatsing naar andere fabrieken in de regio is lastiger, aangezien Unilever ook de fabrieken in Loosdrecht en Vlaardingen sluit. In Loosdrecht, waar Conimex– en Knorrproducten worden gemaakt, gaat het om 177 banen. In Vlaardingen, waar schuurmiddel en allesreiniger van het merk Cif worden gemaakt, schrapt Unilever 127 banen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer