Buitenland

Brown: Helft troepen begin 2008 uit Irak

LONDEN - Het aantal Britse militairen in Irak zal in de lente van 2008 worden gehalveerd van 5500 tot 2500. Dat zei de Britse premier Gordon Brown maandag in een toespraak voor het parlement.

Buitenlandredactie
9 October 2007 10:49Gewijzigd op 14 November 2020 05:10
LONDEN – Britse demonstranten riepen in de straten van Londen de regering op de troepen uit Irak terug te trekken. De Britse premier Gordon Brown maakte maandag in het parlement bekend dat begin 2008 het aantal Britse militairen in Irak wordt teruggebrach
LONDEN – Britse demonstranten riepen in de straten van Londen de regering op de troepen uit Irak terug te trekken. De Britse premier Gordon Brown maakte maandag in het parlement bekend dat begin 2008 het aantal Britse militairen in Irak wordt teruggebrach

Volgens Brown kan het aantal verder worden teruggebracht „omdat de Irakezen nu in staat zijn zelf verantwoordelijkheid te nemen voor de veiligheid.”Londen heeft nu nog 5500 militairen in de zuidelijke provincie Basra. Vorige week liet Brown tijdens een bezoek aan de Britse troepen in Irak al weten dat duizend van hen nog voor Kerst naar huis terugkomen. De oppositie zegt dat de premier met zijn besluit het politieke initiatief weer in handen probeert te krijgen, aldus de BBC. Brown ligt onder vuur omdat hij heeft laten weten geen vervroegde verkiezingen te willen.

De afgelopen maanden wakkerden leden van Browns Labourpartij speculaties over mogelijke vervroegde verkiezingen zelf aan. Sinds Browns aantreden is de partij in de peilingen flink gestegen.

Brown maakte ook bekend Irakezen die minstens een jaar met de Britse troepen hebben samengewerkt financieel te helpen met een verhuizing binnen Irak of, in sommige gevallen, te helpen emigreren naar Groot-Brittannië. Irakezen die voor de buitenlandse troepen in hun land werken lopen veel gevaar. Velen zijn al vermoord. Anderen zijn bedreigd of gevlucht. Zij zeggen in de steek te zijn gelaten door Londen en Washington.

Iran heeft maandag vijf grensovergangen met Noord-Irak heropend, zo hebben de Iraaks-Koerdische autoriteiten bekendgemaakt. De overgangen werden vorige maand gesloten uit protest tegen het oppakken van een Iraanse staatsburger door de Amerikanen in Irak. De Koerden in Noord-Irak klaagden vervolgens over de economische gevolgen van de sluiting.

Het Amerikaanse leger zegt dat de eerder gearresteerde Iraniër, Mahmoud Farhadi, lid is van het elitekorps Quds van de Iraanse Revolutionaire Garde. Hij zou betrekkelijk hoogontwikkelde bommen zoals EFP’s (waarmee pantserplaten kunnen worden doorboord) en Misagh-1-projectielen (luchtdoelraketten) naar rebellen in Noord-Irak hebben gesmokkeld. Volgens Iran is hiervan geen sprake. Farhadi zit nog steeds vast.

Bij een operatie tegen sjiitische opstandelingen in Sadr City, een wijk in het noordoosten van Bagdad, zijn vijf strijders gedood en drie gevangengenomen. Dat heeft het Amerikaanse leger gezegd. De Amerikanen hadden het gemunt op de leider van een opstandelingengroep die betrokken zou zijn bij ontvoeringen en wapensmokkel vanuit Iran.

Elders in Irak werden bij diverse operaties nog eens veertien veronderstelde opstandelingen gearresteerd, onder wie de achterneef van Saddam Hussein, aldus het Amerikaanse leger. Deze man, wiens naam niet is vrijgegeven, zou betrokken zijn bij de smokkel van geld en materieel van Syrië naar opstandelingen in Irak. Door autobomaanslagen verspreid over Irak vielen gisteren twintig doden en tientallen gewonden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer