Russische oppositie herdenkt moord journalist Politkovskaja
MOSKOU - Enkele honderden aanhangers van de Russische oppositie hebben zondag in Moskou de moord op Anna Politkovskaja herdacht.
De veelgeprezen journaliste werd op 7 oktober vorig jaar doodgeschoten voor haar woning in de Russische hoofdstad. Volgens mensenrechtenactivisten was het een politieke moord, waarvoor president Vladimir Poetin verantwoordelijk is.Poetin zelf vierde zondag een verjaardagsfeestje. Hij kreeg in Moskou duizenden jonge mensen van de jeugdbeweging Nasji op de been. Die zwaaiden met Russische vlaggen tijdens een door de regering georganiseerde manifestatie ter ere van de 55e verjaardag van de president. Tijdens de manifestatie werd met geen woord gerept over de herdenking van de moord op Politkovskaja.
De journaliste was vooral bekend om haar kritiek op president Poetin en haar verslagen van wreedheden tegen burgers in Tsjetsjenië. De moord op deze moeder van twee kinderen is nog steeds niet opgehelderd. Bij de herdenking zondag was ook Garri Kasparov aanwezig, de voormalige schaakkampioen die intussen het gezicht is van de politieke oppositie tegen Poetin.
De Russische recherche heeft wel een reeks arrestaties gemeld na de moord, waaronder die van een agent van de geheime dienst FSB, maar de meeste verdachten zijn weer vrijgelaten. Ook is veel over het onderzoek uitgelekt in de media. Volgens Reporters Without Borders, een internationale mediawaakhond, „doen de ontwikkelingen in het onderzoek twijfelen aan de wil van de autoriteiten deze moord echt op te lossen.”
Elders in de hoofdstad hadden mensenrechtengroeperingen een tentoonstelling ingericht over Tsjetsjenië, het belangrijkste onderwerp van Politkovskaja’s werk. „Ik denk dat dit de beste manier is om haar te herdenken: aan haar werk te herinneren om te laten zien dat dat niet gestorven is”, aldus een van de organisatoren van de fototentoonstelling.
Ook in andere Russische steden en in onder meer Berlijn is de moord op de Russische herdacht. Tijdens een conferentie zaterdag over het werk van Politkovskaja in Nizjni Novgorod werden vijf mensenrechtenactivisten uit de Europese Unie opgepakt en enkele uren vastgezet. De vijf buitenlanders, drie Spanjaarden, een Brit en een Duitse, werden vrijgelaten nadat zij een boete hadden gekregen omdat zij een registratieregel hadden overtreden, zei Svetlana Gannoesjkina van het Burger Assistentie Comité. Volgens de organisatoren hebben de autoriteiten de conferentie met hun optreden verhinderd. De politie weigerde commentaar.
In een aparte oproep in het weekeinde vroeg René van der Linden, topman van de Raad van Europa voor mensenrechten en democratie, dat de waarheid eindelijk aan het licht komt. „Een jaar na de moord is er nog geen duidelijkheid”, stelde Van der Linden zaterdag. „De moord op Anna Politkovskaja, een van Ruslands dapperste journalisten, was een directe aanval op democratie. Die mag niet ongestraft blijven.”