Binnenland

Besluit Uruzgan mogelijk in november

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet besluit naar verwachting pas begin november over verlenging van de missie in Uruzgan.

5 October 2007 23:13Gewijzigd op 14 November 2020 05:09

Minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) zei vrijdag tegen BNR Nieuwsradio te denken dat het kabinet de maand oktober nog wel nodig heeft om een besluit te nemen. Volgens de bewindsman is het belangrijk dat zo’n beslissing zorgvuldig wordt genomen.Het kabinet wil eerst het plaatje rond hebben en zien wat de voor- en nadelen zijn van blijven of weggaan, aldus Koenders. Daar is internationaal overleg over, de NAVO speelt een grote rol en hij is zelf onlangs nog in Afghanistan geweest om te kijken wat precies de opbouwmogelijkheden zijn.

Eind deze maand komen de ministers van Defensie van de NAVO nog bij elkaar op een informele top in Noordwijk. Ook dan staat Afghanistan op de agenda.

Gisteren zijn onder leiding van generaal Berlijn, commandant der strijdkrachten, in de Brabanthallen in Den Bosch 1600 militairen van de Koninklijke Land- en Luchtmacht onderscheiden voor hun deelname aan de missie in Afghanistan. Zeven militairen die met blijvend letsel terugkeerden van „de grootste slag uit de recente krijgsmachtgeschiedenis” kregen het draaginsigne gewonden. Commandant kolonel Van Griensven werd geëerd met een ereteken van verdienste.

De militairen maakten in de eerste helft van dit jaar deel uit van de Task Force Uruzgan en de Air Task Force die in juni de aanval van de taliban op Chora wisten af te slaan. Tijdens de uitzending verloren vier militairen door zelfmoordaanslagen en ongelukken het leven. Voor hen werd een minuut stilte in acht genomen.

In zijn toespraak tot de troepen roemde Berlijn hen voor hun professionele, overtuigende en ingetogen optreden tijdens de gevechtscontacten. Hij toonde zich ongelukkig met de term opbouwmissie en stelde dat Nederland soms de ogen sluit voor het verzet en het geweld in de arme Afghaanse provincie Uruzgan. Berlijn herhaalde dat opbouwen en vechten hand in hand gaan, het scenario zoals dat vooraf werd verwacht.

Bij de slag om Chora zijn burgerslachtoffers gevallen, erkende Berlijn. Het zal volgens hem echter altijd onduidelijk blijven om hoeveel bewoners het gaat. Hij benadrukte dat de rest van de bevoling is gespaard door het optreden van de Nederlandse militairen.

De militairen ontvingen de zogenoemde herinneringsmedaille voor vredesoperaties. Als dank voor hun steun was er voor het thuisfront een verzilverd roosje. Kinderen kregen een speciale kindermedaillon.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer