Wildgroei koopzondagen aan banden
DEN HAAG - Het kabinet is akkoord met een voorstel om het aantal koopzondagen aan banden te leggen. Gemeenten zullen vanaf 2009 duidelijker moeten omschrijven waarom de winkels open zijn en inwoners en winkeliers krijgen de mogelijkheid om in beroep te gaan tegen het besluit.
Dat hebben premier Balkenende en minister Van der Hoeven van Economische Zaken vrijdag gezegd na afloop van de ministerraad. Met het besluit voert het kabinet een afspraak uit die is vastgelegd in het coalitieakkoord van regeringspartijen CDA, PvdA en ChristenUnie.Op dit moment mogen gemeentebesturen maximaal twaalf koopzondagen per jaar aanwijzen. Voor toeristische gebieden geldt echter een uitzonderingsregeling. Daar mogen de winkeldeuren iedere zondag open.
Van de 443 gemeenten maken 157 gebruik van de uitzonderingsregeling. Maar het kabinet heeft de indruk dat verschillende gemeenten ten onrechte zeggen dat het om toeristisch gebied gaat, zei premier Balkenende. „Het is de vraag of belangen als zondagsrust en leefbaarheid voldoende door alle gemeenten zijn meegewogen.”
Het kabinet wil daarom dat gemeenten duidelijker gaan omschrijven waarom de winkels op zondag open zijn. In een wetswijzigingsvoorstel, dat begin 2008 bekend zal worden gemaakt, zal de toerismebepaling in de Winkeltijdenwet worden aangescherpt.
Zo moet het toerisme een „substantiële omvang” hebben en moeten gemeenten duidelijk maken waaruit de toeristische aantrekkingskracht bestaat.
Bovendien zullen eisen worden gesteld aan de belangenafweging van gemeentebesturen. Balkenende: „Gemeenten zullen inzicht moeten geven in hoe economische belangen als werkgelegenheid en bedrijvigheid zijn afgewogen tegen omgevingsbelangen als zondagsrust, leefbaarheid en veiligheid.”
Ten slotte krijgen belanghebbenden -zoals winkeliers, werknemers, maar ook omwonenden en kerken- de mogelijkheid om in beroep te gaan bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven.
De SGP, die eind vorig jaar samen met de SP een initiatiefwetsvoorstel indiende om de wildgroei aan koopzondagen tegen te gaan, heeft gemengde gevoelens over het kabinetsvoorstel. De partij is „blij dat de regering na lang aandringen in beweging is gekomen.” Aan de andere kant vinden de staatkundig gereformeerden het voorstel nog niet ver genoeg gaan. „Het gat in de Winkeltijdenwet wordt nog niet gedicht”, aldus SGP-voorman Van der Vlies.
Het voorstel blijft hangen in procedures, vindt de SGP’er. „Gemeentebesturen houden vrijheid om de toerismebepaling te gebruiken als ze maar procedurele waarborgen hebben ingebouwd.” Gemeenten zullen zich daarom nog steeds laten leiden door concurrentieoverwegingen als buurgemeenten zich wel toeristisch noemen, vreest Van der Vlies. „Harde economische belangen gaan dan zeer gemakkelijk voor de zondagsrust.”
VVD en D66 zijn mordicus tegen het kabinetsbesluit. VVD-Kamerlid Aptroot: „Dit is betuttelend en niet in het belang van de winkeliers, het winkelpersoneel en de consumenten. De horeca zal zware klappen krijgen als de winkels op zondag dichtgaan. Ik heb al ondernemers gesproken die zeggen dat ze het niet zullen redden.”
Ook adjunct-directeur Roorda van Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, een koepel van 4500 supermarkten, is niet blij met de plannen. „Dit zal leiden tot een omzetderving van naar schatting enkele tientallen miljoenen euro’s en tot verlies aan werkgelegenheid.”