Buitenland

Voorlopig geen uitslag Pakistaanse verkiezingen

ISLAMABAD - De nationale volksvertegenwoordiging en vier regionale assemblees in Pakistan kunnen zaterdag zoals gepland een president kiezen. De uitslag mag echter nog niet bekend worden gemaakt. Het hooggerechtshof bepaalde dat vrijdag.

Buitenlandredactie
5 October 2007 20:07Gewijzigd op 14 November 2020 05:09

De uitslag mag niet worden gepubliceerd zolang de opperrechters zich nog buigen over een serie procedures die zijn aangespannen tegen deze verkiezing. Musharraf is ook legerleider. Hij wil deze post opgeven na zijn herverkiezing. Opposanten willen dat hij zijn legerfunctie eerder neerlegt en hebben daarom een zaak aangespannen bij het hooggerechtshof.Zelfs als Musharraf de meeste stemmen binnenhaalt, moet hij de uitspraak van het hof over de legitimiteit van zijn kandidatuur afwachten voor hij tot winnaar kan worden uitgeroepen. Het hof buigt zich vanaf 17 oktober opnieuw over de zaak. Tot die tijd „verkeert Pakistan in een soort politiek vagevuur”, zei politiek analist Talat Masood.

Musharraf verleende gisteren amnestie aan oud-premier Benazir Bhutto, die acht jaar geleden in ballingschap ging vanwege een aantal beschuldigingen van corruptie. Hiermee lijkt de weg vrij voor een samenwerkingsverband tussen Musharraf en Bhutto’s Pakistaanse Volkspartij (PPP). Een overeenkomst tussen de twee zou voorkomen dat Bhutto’s PPP-fracties in het landelijke parlement en de provinciale parlementen zich terugtrekken voor de presidentsverkiezingen. Andere oppositiepartijen hebben hun parlementsleden al teruggetrokken, waardoor de verkiezingen aanzienlijk aan geloofwaardigheid verliezen.

Bhutto zei dat haar partij nog in afwachting is van de uiteindelijke tekst van de amnestiebepaling. Maar zij zei optimistisch te zijn dat een akkoord kan worden bereikt.

De overeenkomst zou verder de weg kunnen plaveien voor samenwerking tussen de partijen van beide politici na de voor januari geplande parlementsverkiezingen, mocht de PPP daarin zo veel zetels in de wacht slepen dat Bhutto in aanmerking komt voor het premierschap. Bhutto en Musharraf worden beiden gezien als prowesters. Zij hebben beiden aangekondigd de strijd tegen extremisten en al-Qaida te willen opvoeren.

Bhutto eiste intrekking van de aanklacht en een grondwetswijziging die haar, als tweevoudig ex-premier, in staat stelt nogmaals het premierschap op te eisen. Zij eiste daarnaast dat Musharraf afstand zou doen van zijn opperbevelhebberschap van de strijdkrachten, alsmede van de presidentiële bevoegdheid het parlement te ontbinden en verkiezingen uit te schrijven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer