PvdA: Referendum 2005 ongrondwettig
DEN HAAG - Een referendum past niet bij het Nederlandse staatsbestel, betoogden de regeringspartijen CDA, PvdA en ChristenUnie en oppositiepartij SGP donderdag. De PvdA noemde de volksraadpleging in 2005 over de Europese constitutie zelfs ongrondwettig.
Dat laatste is zeer opmerkelijk, omdat de PvdA destijds een van de initiatiefnemers was van het referendum over de EU-grondwet. PvdA-Kamerlid Blom stelde donderdag in een Kamerdebat echter dat het referendum in 2005 een bindend karakter had, omdat een Kamermeerderheid al voor de stemming zei dat ze zich bij de uitslag zou neerleggen. Dat druist in tegen de Grondwet. Ook de PvdA had zich vooraf gebonden aan de uitslag.Om weer een referendum mogelijk te maken, zou de Grondwet moeten worden gewijzigd, menen PvdA en ChristenUnie. Daar denken SP, GroenLinks en D66 anders over. D66-Kamerlid Van der Ham beschouwt het vorige referendum niet als ongrondwettig, omdat in 2005 ChristenUnie en SGP beide verklaarden zich niet te voegen naar de uitslag ervan.
De drie oppositiepartijen komen binnenkort met een initiatiefwet om een referendum mogelijk te maken over het nieuwe EU-verdrag. Die kan niet rekenen op een Kamermeerderheid. Evenmin op steun van het kabinet. Die heeft besloten de wet niet te ondertekenen, meldde de Volkskrant pas op basis van geheime notulen van de ministerraad. Daardoor kan de wet niet worden uitgevoerd.
PVV’er De Roon betichtte het kabinet daarom donderdag van „minachting van het parlement.” Balkenende weigerde in het openbaar te erkennen dat hij de wet niet wil ondertekenen. „Dat is nu nog niet aan de orde.”
CDA-Kamerlid Ormel riep het kabinet op de wet om staatsrechtelijke redenen niet te tekenen. „De initiatiefnemers zeggen nu al dat ze zich bij de uitslag zullen neerleggen. Daarmee wordt het raadplegend referendum bindend en dus ongrondwettig.” De SGP meent dat het kabinet de vrijheid heeft de wet niet te ondertekenen.