Junta Birma bereid tot dialoog met oppositie
YANGON (ANP/AFP) – De toenemende internationale druk heeft het militaire regime van Birma er niet van weerhouden om in de nacht van woensdag op donderdag opnieuw arrestaties te verrichten. In de voormalige hoofdstad Yangon werden tientallen mensen opgepakt.
Ooggetuigen meldden dat de meeste arrestaties plaatsvonden in de buurt van de Shwedagon–pagode. Deze pagode was in de afgelopen periode vaak het verzamelpunt voor demonstranten die protesteerden tegen het juntabewind.In Birma zijn in een week tijd al ruim 2000 mensen gearresteerd in een poging de protesten tegen de regering de kop in te drukken. Niet alleen demonstranten en hun medestanders, maar ook toevallige voorbijgangers werden opgepakt.
Het land gaf donderdag voor het eerst toe dat er tijdens het strenge optreden ten minste dertien doden zijn gevallen. Ook werd het gebruik van traangas, wapenstokken en geweren toegegeven. De junta beschuldigt buitenlandse media ervan de demonstranten te hebben opgestookt. Volgens de staatstelevisie zijn bijna zevenhonderd gevangenen inmiddels weer op vrije voeten gesteld. In ruil daarvoor moesten zij een verklaring tekenen dat ze niet zouden deelnemen aan toekomstige protestacties.
Ook een medewerkster van de Verenigde Naties uit Birma, die woensdag werd opgepakt, is vrijgelaten. De autoriteiten arresteerden Mynt Ngwe Mon samen met haar echtgenoot, een zwager en haar chauffeur om onbekende redenen.
Donderdag werd bekend dat de juntaleider bereid is oppositieleider Aung San Suu Kyi te ontmoeten en voor het eerst sinds zijn 15–jarige bewind de dialoog met haar aan te gaan. Juntaleider Than Shwe zei dit op de staatstelevisie van Birma. Voorwaarde is dat Suu Kyi niet meer oproept tot sancties tegen het Aziatische land. Ook moet ze haar vijandige houding laten varen.
Tegenstanders van het militaire regime lieten donderdag weten dat de familie van Than Shwe voorlopig wegblijft uit het land. Verschillende bronnen meldden dat de familie van de generaal op 26 september het land heeft verlaten. Hun verblijfplaats is onbekend, hoewel hun komst al gemeld is in China, Laos, Singapore, Thailand en de Verenigde Arabische Emiraten.
Over de hele wereld hebben landen besloten de sancties tegen Birma aan te scherpen. De uitvoering hiervan stuit echter op veel politieke en technische bezwaren. Nederland heeft dan ook tevergeefs geprobeerd om de aangescherpte sancties deze week al te laten ingaan. Maatschappelijke organisaties zullen deze week Europese bedrijven oproepen om onmiddellijk hun handel met Birma te stoppen.